VERENIGING VNO-NCW

Britse toetreding Euro gemeenschappelijk belang

Den Haag, 20 november 2001 - Jacques Schraven, voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW, vindt dat Groot-Brittannië op korte termijn moet toetreden tot de euro-zone. In een toespraak voor de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel zei Schraven vandaag dat een Britse afwijzing van de euro niet alleen negatief zal uitpakken voor de positie van Groot-Brittannië in de EU, maar ook ongunstig is voor Nederland, zowel politiek als economisch.

Groot-Brittannië en Nederland delen immers veel waarden en visies op Europa, zoals de absurditeit van het Europese landbouwbeleid en overheidssteun, de voordelen van vrijhandel, arbeidsflexibiliteit, concurrentiebeleid, subsidiariteit en ondernemerschap. Wanneer de Britten afzijdig van de euro blijven zal deze - gedeelde - benadering van Europese onderwerpen zeker aan invloed verliezen.

Een Brits 'neen' tegen de euro kan ook gevolgen hebben voor de bilaterale handels- en investerings-betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Nederland. Wisselkoers-stabiliteit wordt belangrijker in het onderlinge economische verkeer, aangezien die stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk niet en in andere EU-lidstaten wel aanwezig is. Hierdoor zullen Nederlandse bedrijven steeds minder geneigd zijn institutionele commerciële verbintenissen aan te gaan met Britse ondernemingen.

De afwezigheid van Groot-Brittannië in de EMU zal slechts zeer beperkte impact hebben op de euro-zone. Voor Groot-Brittannië daarentegen is het des te meer een weinig stabiele en duurzame optie, zeker op de langere termijn. De politieke perceptie en de economische realiteit zullen steeds verder uit elkaar groeien. Wanneer de Britten te lang buiten de eurozone blijven, zal dit grote kosten met zich meebrengen. Met als uiteindelijk risico dat Groot-Brittannië zich volledig uit de EU zou kunnen terugtrekken.

---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167
Anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908

20 nov 01 12:41