CDA

Meer vrouwen bij internationale conflictbeheersing en -oplossing betrekken

Middels de resolutie "Vrouwen als partners voor vrede en veiligheid" hebben de deelnemers aan de gelijknamige conferentie, op 17 november jl. in het Vredespaleis te Den Haag de Nederlandse regering opgeroepen "te bevorderen dat zowel nationaal als Europees en in VN- en andere internationale verbanden bij besluitvorming en uitvoering van activiteiten ter voorkoming, beheersing en oplossing van conflicten én het aantal vrouwen wordt verhoogd én daartoe een strategisch actieplan opgesteld wordt."

Ook het aantal vrouwen dat uitgezonden wordt naar internationale vredesoperaties als militair, politie, waarnemer of hulpverlener moet worden verhoogd en ook hiervoor zou een strategisch actieplan moeten worden opgesteld. Verder zou er jaarlijks verantwoording moeten worden afgelegd over de verrichtingen op dit gebied.

In het Europese en Nederlandse ontwikkelingsbeleid moet de positie van vrouwen in economisch, sociaal en politiek opzicht worden versterkt, door dit als een prioriteit te beschouwen en hiertoe een gericht en genderspecifiek beleid te voeren.

Gewapend met dit document kan het CDA de strijd aangaan in de politieke arena. De strijd voor en met de vrouwen en vrouwenorganisaties die strijden voor vrede en veiligheid.

De hele resolutie kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.

De conferentie in het Vredespaleis werd georganiseerd door het CDA-Vrouwenberaad in samenwerking met de Eduardo Frei Stichting (CDA-stichting voor internationale solidariteit)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marijke Houben (CDA-Vrouwenberaad), 070-3424857 of Dionne Dinkhuijsen (Eduardo Frei Stichting), 070-3424835