Wageningen Universiteit

Landbouwhuisdieren op maat voeren

Datum: 20/11/2001
Tijd: 12:00 - 16:25 uur
Plaats: ID-Lelystad, Edelhertweg 15, Lelystad Themamiddag ID TNO Diervoeding Precisievoeding - Mag het een onsje minder zijn? Contactpersoon: ID TNO Diervoeding, A.D.Bakker-Scholten, tel. 0320-237306, fax. 0320-237320, e-mail A.D.Bakker-Scholten@idtno.nl Nadere informatie:
http://www.precisievoeding.nl/nieuws/nieuws10_themamiddag2001-11-20.htm

Toelichting: Diervoeding is een belangrijke basis voor de productie van ons voedsel door landbouwhuisdieren. Zo moeten diervoeders zodanig zijn samengesteld dat zij voldoen aan de eisen die de consument stelt aan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. De consument eist een product dat niet schadelijk is voor zijn gezondheid en voldoet aan de wensen over prijs, kwaliteit en wijze van productie.

Ook de overheid stelt eisen aan dierlijke productie. Zo hebben het produceren en het gebruik van diervoeders invloed op gezondheid en welzijn van dieren en op het milieu en landschap in Nederland. Diervoeding is een belangrijke kostenpost en daarmee ook een belangrijke factor bij de rentabiliteit van bedrijven van belang voor een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan van veehouders.

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij wil de sector steunen bij het zoeken naar mogelijkheden om aan deze eisen te voldoen. Daarvoor is in 1998 is gestart met het 4-jarige sponsor-programma "Op nutrienten gebaseerde voedersystemen voor landbouwhuisdieren, die voorspelling van productie, productkwaliteit en samenstelling van excreta mogelijk maken", met de verkorte werktitel "Precisievoeding".

"Precisievoeding" sluit op 31 december 2001. Bij het afsluiten willen de onderzoekers op een themamiddag een overzicht geven van de bereikte resultaten. Vanuit de bereikte resultaten zullen zij ook richting duiden om met de verworven expertise toekomstige problemen aan te pakken.