Ingezonden persbericht


GroenLinks Nieuwsbrief 14 november 2001 16:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil gedragscodes voor externe adviseurs (14 november 2001)

Op dinsdag 20 november zal Caroline van Dullemen, directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, het eerste exemplaar van het rapport De staatsgreep van de zesde macht? aanbieden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Klaas de Vries. De overhandiging vindt plaats in de Eerste Kamer om 13.00 uur.

De staatsgreep van de zesde macht? analyseert de opkomst van externe adviseurs binnen overheidsorganen. Het afstoten van taken en de reductie van het aantal ambtenaren, blijkt op de werkvloer van de overheid tot een ware intocht van consultants, externe adviseurs en interim-managers te hebben geleid. De metafoor van 'een lege staat' dringt zich daarbij op: kennis die bij de overheid is weggevloeid, moet nu duur worden ingekocht. De afhankelijkheid van 'externen' maakt de overheid niet alleen financieel kwetsbaar, maar ook steeds moeilijker controleerbaar. Er is de laatste jaren een steeds groter wordend schemergebied ontstaan waarin adviseurs, bestuurders en ambtenaren zonder heldere democratische spelregels hun zaken regelen. Transparantie van bestuur en democratische controle zijn vaak ver te zoeken.
Het rapport De staatsgreep van de zesde macht? pleit ervoor om de rol van 'externen' binnen landelijke en lokale overheden helderder te omschrijven. Dat betekent dat de opdrachtformulering, de opdrachtaanvaarding, het contract en vooral de presentatieverantwoording transparanter moeten worden geregeld. Om dat te bevorderen levert het rapport een modelgedragscode, die voor overheidsorganen als leidraad kan dienen bij het inschakelen van externen. GroenLinks wil daarmee de discussie over hoe binnen het openbaar bestuur om te gaan met 'externe adviseurs' een nieuwe stimulans geven.

In 1999 hebben de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en de voorzitter van de VNG ervoor gepleit dat in elke gemeente een discussie wordt gevoerd over de externe advisering. Die oproep heeft nog te weinig gevolgen gekregen. Daarom zal GroenLinks dit rapport aan alle gemeenteraden toezenden, waarbij raadsleden worden gestimuleerd aan het college van B&W ondermeer de volgende vragen te stellen:
* Weet u welke opdrachten extern worden uitbesteed en welk bedrag hiermee jaarlijks is gemoeid?

* Ligt aan de uitbesteding telkens een bestuursopdracht ten grondslag; met andere woorden: is het primaat van de politiek gewaarborgd?

* Bent u in staat te beoordelen of de gelden die voor externe advisering worden uitgegeven doelmatig worden besteed: zijn er (standaard)kwaliteitscriteria in de eigen organisatie aanwezig op basis waarvan de beste adviseur kan worden gekozen; hoe wordt het werk van externen geëvalueerd; hoe komen vervolgopdrachten tot stand?

De presentatie van De staatsgreep van de zesde macht? vindt plaats om 13.00 uur in het gebouw van de Eerste Kamer (commissiekamer 2).