NUON

Nuna ook derde dag nog steeds aan kop in World Solar Challenge

Alpha Centauri Team leidt nog altijd in World Solar Challenge(r) Nederlands solar team heeft nog 852 kilometer te gaan

Coober Bay/Amsterdam, dinsdag 20 november 2001- Vandaag, de derde dag van de race, heeft het Nederlandse solar raceteam haar koppositie weten te behouden in een race die gaat tussen het Australische Aurora team en het Nederlandse team. Het Alpha Centauri Team reed deze derde dag met een topsnelheid van gemiddeld 94 km/u en legde maar liefst 758 kilometer af. In totaal reed het team nu 2.158 kilometer in drie dagen. Nederland loopt inmiddels flink warm voor de Nuna. Op de website www.solarvibes.nl stromen de aanmoedigingen binnen. Ook bij hoofdsponsor Nuon wordt de race vol spanning gevolgd.

Met een gemiddelde snelheid van 94 km/u eindigde het Alpha Centauri Team 2158 kilometer na het startpunt, wederom als eerste in het klassement, iets ten zuiden van de plaats Coober Bay. Grootste concurrent van het team, Aurora, winnaars van 1999, ligt op 12 kilometer achter het Alpha Centauri team.

De drie piloten vandaag waren Bart Goorden die naar Alice Springs reed, Eiso Vaandrager en Annebel Borgsteede. Annebel slaagde erin het Aurora team vanaf Marla in te halen. Aurora was erin geslaagd het Alpha Centauri Team op anderhalve minuut te kloppen bij Marla, het tweede checkpoint. Morgenochtend om 8.00 uur vertrekt het team weer vanaf de plaats waar ze vandaag eindigden, Coober Bay. Morgen zou het team kunnen finishen.

Het Alpha Centauri Team
Het achtkoppige Alpha Centauri Team bestaat uit studenten van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. De teamleden zijn Annebel Borgsteede (26), Ramon Martinez (27) en Rosalie Puiman (24) uit Amsterdam, Koen Boorsma (24), Bram Soethoudt (27) en Eiso Vaandrager (25) uit Delft, Bart Goorden (21) uit Breda en Kim de Lange (26) uit Papendrecht. Voormalig astronaut Wubbo Ockels is de belangrijkste adviseur van het team. De leden van het Alpha Centauri Team willen met hun deelname aan The World Solar Challenge(r) op een ludieke manier het gebruik van duurzame energie promoten. Daarnaast wil het team jongeren enthousiasmeren voor techniek door te laten zien hoe met technische kennis dromen werkelijkheid kunnen worden.

De race
The World Solar Challenge(r) wordt sinds 1987 elke twee à drie jaar gehouden. Het is de meest prestigieuze wedstrijd voor solar cars ter wereld. Het parcours strekt zich uit over 3010 kilometer en doorkruist Australië van noord (Darwin) naar zuid (Adelaïde). De omstandigheden waaronder de teams het traject zo snel mogelijk moeten afleggen, zijn extreem moeilijk. De wagens rijden over de openbare weg en delen die met andere weggebruikers, zoals de beruchte 'roadtrains'. Bovendien kan de temperatuur in de woestijn oplopen tot zo'n 40 graden Celsius. In de auto zelf kan de temperatuur dan stijgen tot liefst 50 graden Celsius.

De deelnemers aan The World Solar Challenge(r), dit jaar zijn dat 38 solar cars, komen uit elf landen en variëren van teams van grote multinationals, zoals Honda, tot middelbare scholen en universiteiten. De meeste teams komen uit Australië, USA en Azië. Europa wordt naast het Alpha Centauri Team vertegenwoordigd door teams uit Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Duitsland.

Over NUON
Als grootste investeerder in water-, wind- en zonne-energie in Nederland heeft Nuon de ambitie een breed publiek te laten kennismaken met de kracht en de noodzaak van duurzame energie. De eerste echte Nederlandse solar car die meedoet aan The World Solar Challenge(r) is voor Nuon een toonbeeld van wat met zonne-energie is te bereiken. De futuristische solar car demonstreert dat - met behulp van innovatieve technieken - schone en onuitputtelijke energie zorgeloos en eindeloos kan worden gebruikt.

///

Noot voor de redactie,