Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 november 2001

De PvdA organiseert de week van de 'nieuwe generatie ondernemers' Ad Melkert bezoekt Zwolle

In de week van 19 t/m 23 november organiseert de Partij van de Arbeid de week van de 'nieuwe generatie ondernemers'. De PvdA wil met deze themaweek de noodzaak van een actief economisch beleid onder de aandacht brengen. Beleid dat ondernemers stimuleert om op een verantwoorde manier te investeren, werkgelegenheid te scheppen, consumenten van goede producten te voorzien en winst te maken. Sommige bedrijven gaan voorop in maatschappelijk ondernemen. Ze spreken niet slechts over winst, maar over mensen, aarde en winst ('people, planet, profit'). Deze verantwoordelijkheid zou de norm moeten worden voor alle ondernemingen. Het bedrijfsleven moet op haar beurt kunnen rekenen op voortreffelijk onderwijs, een goed werkende arbeidsmarkt, optimale bereikbaarheid en een verantwoorde lastendruk. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig.

Werkbezoek Zwolle
Woensdag 21 november bezoeken PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert en de Tweede-Kamerleden Sharon Dijksma, Jeroen Dijsselbloem en Willem Herrebrugh Zwolle.

Om 10.00 uur vindt er een gesprek plaats met startende allochtone ondernemers in het Stadskantoor Zwolle, Lubeckplein 2 te Zwolle. De startende ondernemers krijgen daarbij hulp van het bureau BBZ. Dit bureau is een onderdeel van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Zwolle. Zij verstrekken krediet aan mensen in de bijstand, zodat zij een eigen bedrijf kunnen beginnen.

Na het gesprek volgt om 11.30 uur een wandeling door Hanzeland. Hanzeland is een kleine wijk in ontwikkeling achter het station. De wijk kenmerkt zich door grote kantoorgebouwen en veel hoogbouw voor woningen. Tijdens de wandeling krijgt de delegatie uitleg van PvdA-wethouder Economische Zaken, Jaap Baarsma, over de economische ontwikkeling van de stad Zwolle.

Van 11.00 uur tot 12.00 uur zal een deel van de PvdA delegatie aansluiten bij het reeds geplande besloten gesprek van wethouder Baarsma met vertegenwoordigers van de ondernemingsraad en de vakbonden over de onstane situatie binnen het bedrijf Wärtsilä. Het gesprek heeft een informatief karakter en de uitkomsten zullen worden meegenomen in de gesprekken met de minister.

Om 12.00 uur brengen de PvdA-ers een bezoek aan de Hogeschool Windesheim, Campus 2 - 6 te Zwolle. In gebouw F van de Hogeschool huisvest het Kennis Intensief Ondernemers Centrum (KIOC). KIOC is een door de provincie, de gemeente Zwolle en Windesheim georganiseerd starterscentrum. De delegatie gaat hier, na de lunch, in gesprek met jonge startende ondernemers die vanuit de Hogeschool bedrijven opzetten.

Tot slot bezoeken de fractievoorzitter en de kamerleden van 13.30 tot 14.00 uur het Platoproject eveneens in Hogeschool Windesheim. In dit project worden jonge ondernemers gecoacht door ouderen ervaren ondernemers.

Voor meer informatie: Angela de Jong 070 - 318 2696