Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leidschendam, 21 november 2001

CBL lanceert "Landelijke CBL-supermarktcompetitie"

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten, lanceert tijdens haar Algemene Ledenvergadering op 22 november de "Landelijke CBL-supermarktcompetitie" voor studenten van de ROC's (detailhandelsscholen). De supermarktbranche is daarmee de eerste branche die een landelijke competitie op de scholen uitschrijft.

De competitie laat de studenten van de ROC's nadenken over hun toekomst in de supermarkt. De wedstrijdopdracht is een beeld te schetsen van de rol van het personeel in de supermarkt van 2010. Het team dat de opdracht het beste uitvoert en presenteert wint ¤ 2500.

Studenten spelen als toekomstige medewerkers een cruciale rol in de supermarktbranche. Om hen hier nog meer bewust van te maken en het werken in de supermarkt verder te promoten, daagt het CBL met haar competitie de studenten uit een beeld te schetsen van hun visie op het werken in de supermarkt van de toekomst. De uitwerking van deze wedstrijdopdracht is voor de diverse kwalificaties (verkoopmedewerker, afdelingschef en supermarktmanager/ondernemer) verschillend ingevuld. Om de studenten op weg te helpen met de opdracht is er voor iedere kwalificatie een aparte lesbrief ontwikkeld. Aan de hand van deze lesbrief worden de studenten voorbereid op het uitvoeren van de uiteindelijke eindopdracht. De lesbrief wordt ondersteund door een aantal werkbladen en een beschrijving van de eindopdracht. De docenten kunnen daardoor de opdrachten opnemen in hun lessen. De Landelijke CBL-supermarktcompetitie wordt gepromoot bij de decanen en docenten op de scholen. De speciale poster brengt de wedstrijd onder de aandacht van de studenten.

Supermarkten kunnen makkelijker aan personeel komen dan voorheen omdat meer studenten kiezen voor de supermarkt en andere branches minder werven. Niettemin heeft de branche nog zo'n 30.000 vacatures. Met name in de Randstad en voor kaderpersoneel vanwege de ruimere openingstijden. Ook door uitbreiding van assortimenten en diensten kan de supermarkt meer personeel gebruiken. Motivatie en een goede opleiding zijn daarbij essentieel. Daarom onderhoudt het CBL nauwe contacten met het beroepsonderwijs. De ROC's leiden met de CBL-leerboeken op voor het CBL-diploma, dit is vastgelegd in de convenanten die het CBL met de scholen afsloot. Verder geeft het CBL gastlessen en voorlichting op beroepskeuzedagen. Ruim 200 decanen en docenten bezochten onlangs de Nationale CBL-fooddag.

Bijgaand de promotieposter.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda Boer, tel. 070-3376200.