European Commission

DOC: FR EN DE DA ES NL IT SW FI EL

IP/01/1619

Brussel, 21 november 2001

Het witboek jeugd stelt een methode en prioriteiten voor om jongeren nauwer bij voor hen relevante beslissingen te betrekken.

Op voorstel van Viviane Reding, commissaris van Onderwijs en cultuur, heeft de Europese Commissie vandaag het witboek jeugd goedgekeurd. Het witboek is het resultaat van grootschalig overleg waaraan tienduizenden Europese jongeren, de lidstaten, jongerenorganisaties en deskundigen hebben deelgenomen. Doel van het witboek is de kloof tussen jongeren en de samenleving te helpen dichten.

Volgens Viviane Reding "bewijst de goedkeuring van het witboek dat de Commissie een bondgenoot is die jongeren nauwer bij voor hen relevante beleidsmaatregelen wil betrekken. De Commissie doet geen vage beloften en wekt geen onrealistische verwachtingen, maar stelt concrete maatregelen voor om doeltreffender en op alle besluitvormingsniveaus aan de eisen van de jongeren te voldoen."

Na de uitbreiding tot 27 landen zal de Europese Unie 75 miljoen jongeren tussen 15 en 25 jaar tellen. Doel van het witboek is een oplossing te vinden voor de diepe afkeer van jongeren voor alle traditionele vormen van maatschappelijke inspraak (zie bijvoorbeeld de resultaten van de recente Eurobarometer over Europese jongeren IP/01/1548 van 8 november 2001). Meer specifiek wil het witboek jongeren in de lijn van het witboek over governance voor Europa warm maken.

Het witboek biedt een nieuw Europees samenwerkingskader voor jeugdzaken dat op twee pijlers berust: nauwere samenwerking tussen de lidstaten en meer aandacht voor jongeren bij het nemen van beleidsmaatregelen.

De toepassing van de open coördinatiemethode op het vlak van jeugdzaken

Onder impuls en met steun van de Commissie passen de ministers van Jeugdzaken "de open coördinatiemethode" toe, die al twee jaar de ontwikkeling van het communautair onderwijsbeleid mogelijk maakt. Dankzij deze methode kan profijt worden getrokken van beste praktijken en positieve ervaringen elders in Europa. Vervolgens kunnen gemeenschappelijke (kwantitatieve en/of kwalitatieve) doelstellingen op korte, middellange en lange termijn worden geformuleerd. Ten slotte kan dankzij deze methode voor follow-up worden gezorgd.

De Commissie stelt in het kader van de nieuwe werkmethode onder meer de volgende prioritaire thema's voor:

* Jongeren moeten nieuwe mogelijkheden krijgen om maatschappelijk inspraak uit te oefenen. Concreet zullen de ministers en de plaatselijke autoriteiten nagaan hoe positieve ervaringen van nationale en regionale jeugdraden op grote schaal kunnen worden verbreid. Het witboek stelt voor dat het Jeugdforum, waarvan de basis de grootst mogelijke representativiteit moet waarborgen, de nieuwe werkmethode in Europa helpt toepassen. Voorts zal de Commissie vanaf 2003 steun verlenen aan projecten (bijvoorbeeld internetfora) die jongeren meer inspraak geven.
* Informatie voor jongeren over Europese thema's. Het witboek pleit ervoor dat de lidstaten en de Commissie hun beleid op elkaar afstemmen. Volgend jaar introduceert de Gemeenschap een portaalsite die meer jongeren de kans biedt om betrouwbare informatie over Europa te raadplegen. De Commissie wil dat jongeren via deze portaalsite interactief vragen kunnen stellen en hun mening kwijt kunnen.

* De bevordering van vrijwilligerswerk. Het witboek verzoekt de lidstaten om vrijwilligerswerk te bevorderen en alle nationale obstakels voor de mobiliteit van jonge vrijwilligers uit de weg te ruimen. De Commissie wil ook dat de Raad de educatieve waarde van vrijwilligerswerk erkent.

Om een goede werking van de open coördinatiemethode te waarborgen verzoekt het witboek de lidstaten een nationale coördinator aan te wijzen. Traditioneel stelt de Commissie voor welke thema's in het kader van de open coördinatiemethode prioriteit genieten. Bovendien zorgt de Commissie voor de follow-up van de gemeenschappelijke doelstellingen. Voorts zal de Commissie op basis van informatie van de lidstaten een synthese maken van beste praktijken waarbij jongeren betrokken zijn.

Meer aandacht voor jongeren bij het nemen van beleidsmaatregelen

Het is zaak bij het nemen van communautaire en nationale beleidsmaatregelen meer aandacht aan de specifieke behoeften van jongeren te schenken. Vooral op het vlak van werkgelegenheid, sociale integratie, onderwijs, opleidingen, sociale zaken (en met name de strijd tegen racisme), immigratie, consumentenbescherming, gezondheid en milieu moet meer met jongeren rekening worden gehouden.

Het nieuwe coördinatiekader heeft geen gevolgen voor de bevoegdhedenverdeling. De nieuwe communautaire initiatieven uit het witboek worden grotendeels gefinancierd door het programma Jeugd, dat voor de periode 2000-2006 over een budget van 520 miljoen euro beschikt.