Gemeente Heumen

21-11-2001

De Verbinding week 47

Begroting 2002 vastgesteld

De gemeentebegroting voor het volgend jaar is rond. Vorige week maandag (12 november) vonden de slotbeschouwingen plaats. Daarin bleek overigens dat voor enkele plannen geen bedragen waren geraamd op het investeringsplan. B&W trokken dat recht door in dezelfde vergadering een besluit tot wijziging van de begroting te laten nemen waarmee de bedragen werden toegevoegd. Zeer tegen de zin van de fractie Thonen overigens die dit een onjuiste procedure vond, onder andere omdat geen advies was gevraagd aan de commissie Financiën.
De toegevoegde onderwerpen op het investeringsplan betreffen de aanleg van een oefenmuur en de bouw van een opslagruimte voor de Heumense Tennisclub, de verbetering van de route tussen Zilverbergschool en Passelêgt en de verbetering van de parkeerplaats daar, de ontwikkeling van een huisstijl voor de gemeente, de subsidiëring van de lokale omroep en de gevolgen van de invoering van het duaal bestuur. Voor dat laatste werd overigens een pm-post opgenomen.

Teksten op internet
De vaststellingsvergadering van de gemeentebegroting op 12 november begon met de tweede ronde van de algemene beschouwingen door de fracties. De volledige teksten daarvan staan op www.heumen.nl

Geen uitspraken over nieuwe bouwplekken

Het idee van het CDA om te onderzoeken of de gemeente in de toekomst zou kunnen uitbreiden ten noorden van de S110 en ten zuiden van de Teersche Sluispolder kreeg geen bijval tijdens de begrotingsbehandeling. PvdA, GroenLinks, de fractie Thonen en het meest uitdrukkelijk DGH gaven te kennen er helemaal niets voor te voelen. Onder de kritiek van deze fracties verduidelijkte het CDA nog niet uit te zijn op een uitspraak over dat gebied, maar op een discussie in algemene zin over de toekomst.
Ook over eventuele woningbouw tussen Malden en Molenhoek werden door de raad nog geen uitspraken gedaan. Wel gaven de PvdA en het CDA te kennen in beginsel niet te opteren voor woningbouw. De overige fracties willen het interactieve besluitvormingsproces dat voor dit gebied is aangekondigd afwachten.

Moet gemeentehuis vaker open?

Het gemeentehuis open op de koopavond? Een avondopenstelling op een andere avond? Verlenging van de al bestaande tijden op maandag? Of uitbreiding van publieksuren op een of meer middagen? Allemaal suggesties die over tafel gingen toen bij de behandeling van de begroting 2002 op 12 november de klantgerichtheid van de gemeente ter sprake kwam. Bijna alle fracties hebben het gevoel dat de inwoners vaker terecht zouden moeten kunnen in het gemeentehuis. Nu kan dat alleen op voormiddagen van 9 tot 12 uur en op maandag van 5 tot half 7 (op Burgerzaken van 4 tot half 7).
B&W hebben de raad toegezegd dat ze een notitie zullen schrijven die op 13 december in de commissie Algemene Bestuurlijke en Organisatiezaken zal worden besproken. In die commissie zitten alle fractievoorzitters.

Voorlopig geen gratis dag milieustraat

Er komt voorlopig geen dag waarop gratis grof vuil naar de milieustraat aan de Ambachtsweg kan worden gebracht. De VVD diende tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar een motie van die strekking in. De gedachte daarachter is dat de moeite die mensen nemen om afval keurig te scheiden meer beloond mag worden (afval mag alleen naar de milieustraat worden gebracht als het netjes op soort gescheiden is).
Alleen het CDA ging mee met de motie.
De overige fracties stemden tegen, deels omdat al een evaluatie is aangekondigd die dient te worden afgewacht, deels uit vrees dat het bieden van deze mogelijkheid de kosten zal opjagen omdat dan grofvuil wordt opgespaard tot de gratis dag.

Brieven moeten sneller worden beantwoord

Verschillende fracties in de raad gaven er blijk van dat nu serieus werk moet worden gemaakt van de tijdige afhandeling van brieven door de gemeente. Er wordt al een paar jaar beterschap beloofd en toch duikt het probleem steeds weer op in de begrotingsbehandeling. B&W hebben toegezegd dat regelmatig in de commissie ABO verslag zal worden gedaan van ontwikkelingen op dat punt. In De Verbinding zal bovendien worden uitgelegd hoe de postafhandeling bij de gemeente is geregeld.

Moties overgenomen

Drie moties die tijdens de begrotingsvergadering van 12 november werden ingediend kwamen niet in stemming omdat ze door B&W werden overgenomen.
In de eerste vroeg het CDA om te onderzoeken hoe groot het aantal langparkeerders zal zijn als straks het winkelcentrum is gerealiseerd. Als dat tijdig duidelijk is kan worden bekeken of er extra ruimte is te vinden, bijvoorbeeld door het bouwen van een tweede laag in de parkeergarage.
Een motie van GroenLinks en de VVD die werd overgenomen vroeg B&W om te bemiddelen in de verstoorde contacten tussen de twee Maldense openbare scholen en de Stichting openbaar primair onderwijs zuid-oost Gelderland (STOPOZOG).
Van dezelfde twee fracties werd het voorstel overgenomen om jaarlijks een onderwerp van het beleid tegen het licht te houden voor een mogelijke heroriëntatie op uitgaven en maatregelen.

Vacature

De gemeente Heumen is een aantrekkelijke woon- werk- en recreatiegemeente van ruim 16.500 inwoners gelegen in het Rijk van Nijmegen. Zij bestaat uit de groeiende kern Malden en de dorpen Heumen, Overasselt en Nederasselt.
Heumen prijst zich gelukkig met veel groen. Het beheer daarvan vormt dan ook een belangrijke taak, waarvoor versterking van het medewerkersteam nodig is.

Gezocht: groene kracht! (m/v; 36 uur p.w.)

De afdeling Civiel- en Cultuurtechniek is op zoek naar een medewerker groenbeheer die ook de openbare verlichting beheert en de meldingenregistratie coördineert. Voor het beheer van het openbaar groen wordt momenteel een nieuw geautomatiseerd beheerprogramma geïmplementeerd dat gekoppeld wordt aan een geografisch informatiesysteem.
Er wordt veel werk uitbesteed, zodat de beheerder vaak meer de rol van regisseur dan die van speler heeft.

Signalement:


· Functioneert op ten minste een cultuurtechnisch ruim MBO+ niveau.
· Heeft verstand van en ervaring met processen en kwaliteit van het beheer van openbaar groen, openbare verlichting en meldingenregistratie.

· Kan uitstekend communiceren en coördineren, zowel in- als extern.
· Kan kostenramingen voor het onderhoud van openbaar groen maken en bewaken.

· Kan werkplanningen opstellen voor het in eigen beheer onderhouden van openbaar groen

· Kan kleinere groenplannen ontwerpen.

· Heeft ervaring met beleidsontwikkeling en -advisering, het opzetten en begeleiden van projecten en zomogelijk het werken met beheerspakketten en AutoCad.

· Is gestructureerd in de eigen werkorganisatie.
· Kan prima in teamverband functioneren.

· Is zelfstandig, verantwoordelijk en initiatiefrijk en heeft een flexibele en praktische instelling.

· Houdt van openheid en heeft gevoel voor humor.
Beloning: 31.848,00 maximaal per jaar
Salarisschaal 8 (nog definitief te waarderen)

En ook nog:
Een prettige werkomgeving, leuk lenen voor je huis en bijna voor niks een fiets, computer en bedrijfsfitness!

Voor inlichtingen over de functie kun je contact opnemen met Ab de Groot, hoofd afdeling CCT, telefoon 024-3588351, e-mail adgroot@heumen.nl

Sollicitaties:
Voor 1 december aanstaande richten aan burgemeester en wethouders van Heumen, postbus 200, 6580 AZ Malden.

Afval

Op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 november worden de huisvuilzakken opgehaald.
Voor klachten over afval en honden kunt u terecht bij de reinigingswachter. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 024-3732125.

oud papier
Elke donderdag tijdens schooluren staat een papiercontainer bij basisschool de Toermalijn aan de Gladiolenstraat 2a. Op zaterdag 24 november halen KPJ en MZC'80 oud papier op. Zorg dat het om 08.30 uur buiten staat, maar niet voor 07.00 uur. Op woensdag 28 november haalt fanfare Wilhelmina in Nederasselt het oud papier op. Zorg dat het om 18.00 uur buiten staat.

milieustraat
Elke zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur kunt u grof vuil brengen naar de milieustraat aan de Ambachtsweg 10 te Malden.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED, dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunning
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen: uitbreiden woning met hobbykamer, Looistraat 45a bouw schuur, Looistraat 36
gewijzigd uitvoeren verleende bouwvergunning 20010076 voor wat betreft afmetingen garage/berging, Grote Loef 10
De publicatie van de aangevraagde bouwvergunningen is uitsluitend informatief bedoeld. Omdat op deze aanvragen nog geen beslissing is genomen bestaat nog geen mogelijkheid tot het indienen van bezwaren op grond van de Algemene wet bestuursrecht. De bouwplannen kunnen tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvragers hun plan nog wijzigen.

B. Aanvragen kapvergunningen
Er zijn aanvragen binnen om een kapvergunning voor:
- 1 ceder, 1 conifeer, 1 meidoorn en 1 iep, Randwijksingel 12
- 2 berken, Zilverbergweg 28

- 1 els, De Schoren 2

- 4 knotwilgen, Oude Rijksweg 2

- 1 eik, De Vang 55
Wie het niet met een eventuele verlening van een vergunning eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 4 december.

C. Kapvergunningen
Op 12 november zijn de volgende kapvergunningen verzonden:
- 1 spar en 1 conifeer, Sleedoorn 10

- 1 den, De Schoren 31

- 1 wilde kers en 1 populier, Triangel 1

- 2 dennen, Veldsingel 97

- 2 berken, Windvleugel 7a

- 6 coniferen, 1 beuk en 2 berken, Triangel 7
- 1 pinus, Rijksweg 56

- 9 esdoorns, Kon. Wilhelminastraat

- 9 populieren, Ewijkseweg tegenover huisnummer 4
- 1 appelboom, Jachthuisstraat 1
Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

D. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 9 november:
B20010326: bouw garage, Broekstraat 13
B20010153: bouw nachtverblijf/berging, Schoonenburgseweg 35a Verzonden op 12 november:
B20010297: plaatsen dakkapel achterdakvlak, De Vang 8 B20010092: plaatsen tijdelijke woonunit, Bredeweg 2 B20010383: wijziging bouwvergunning B19990331 uitvoering dakkapellen, Rijksweg 188
Verzonden op 14 november:
B20010334: gedeeltelijk herbouw afgebrande boerderij, Valkstraat 15 B20010355: uitbreiden achterzijde woning, Schoof 51 Verzonden op 8 november:
Weigering bouwvergunning:
B 274/2000: nissenhut, Sleeburgsestraat 3b
Voor de mogelijkheid bezwaar in te dienen, zie onder E.

E. Sloopvergunningen
Op 12 november zijn de volgende sloopvergunningen verzonden: S20010307: bloemenkas, Maasdijk 11a
S20010363: schuur met overkappingen en vervangen asbesthoudende golfplaten, Looistraat 36
Verzonden op 14 november:
S20010380: gefaseerd slopen zorgcentrum, Broekkant 16 Wie het niet eens is met één van de besluiten onder C, D of E kan daartegen binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders.

Commissie W&E

Op 28 november komt de commissie Welzijn en Educatie om 20.00 uur bijeen. Tot 21.00 uur zal er een informeel overleg plaatsvinden. Aansluitend wordt er vergaderd. Op de agenda staan onder andere:
- regionalisering van de leerplichtcontrole
- subsidie 1998 voor de openbare bibliotheek
- subsidie 2000 voor de Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Heumen (SWOGH)

- subsidieaanvraag van Stichting Jeugd en Jongeren Overasselt voor een beheerder

- Beleidsplan 2002 en Beleidsverslag 2001 Algemene Bijstandswet
- aanvullend subsidie 2001 voor Badmintonclub Malden
Raad vergadert op 22 november

Op 22 november vergadert de gemeenteraad. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis. De agenda stond in De Verbinding van 13 november.

Meldingen Wet milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Heumen maken ingevolge artikel 8.41, lid 4, van de Wet milieubeheer bekend dat bij hen meldingen zijn ingekomen op grond van het Besluit Horeca-, Sport- en Recreatiebedrijven milieubeheer van:

* S.V. Heumen, Maasstraat, Heumen voor het van kracht worden van genoemd besluit op een bestaand sportterrein;

* R.K.H.V. Union, Kluissestraat 4 te Malden voor het van kracht worden van genoemd besluit op een bestaand sportterrein.

B&W hebben de meldingen geaccepteerd. Dit houdt in dat bovengenoemde bedrijven geen milieuvergunning nodig hebben, maar wel moeten voldoen aan algemene voorschriften die zijn vervat in de van toepassing zijnde besluiten, die hierboven zijn genoemd.
De stukken liggen gedurende twee weken vanaf de datum van publicatie ter inzage bij de cluster milieu.

Malden, 20 november 2001