FNV

Werkwijze Duitse en Nederlandse hoveniersbedrijven vergeleken fnv voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Het verschil in werkwijze tussen Nederlandse en Duitse hoveniersbedrijven heeft te maken met een andere aanpak van de bedrijfsorganisatie en de plek van de werknemers daarin. Dat blijkt uit een onderzoek in de Euregio Rijn-Waal (Gelderland -Noordrijn-Westfalen) dat vrijdag 23 november wordt gepresenteerd in het Duitse Kleef. Op 23 november 2001 worden in Kleef tijdens een conferentie de resultaten gepresenteerd worden van een onderzoek naar de concurrentieverhoudingen tussen Nederlandse en Duitse hoveniersbedrijven in de grensregio.

Het onderzoek heeft betrekking op de periode 1990 tot 2001 en is uitgevoerd in opdracht van de samenwerkende Duitse en Nederlandse vakbeweging in de Euregio Rijn-Waal. Het verslag wordt aangeboden aan vertegenwoordigers van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de provincie Gelderland. Een forum van hoveniersbedrijven, opdrachtgevers en werknemers buigt zich over het onderzoek en vijftien aanbevelingen.

Eind jaren negentig was sprake van toenemende spanningen tussen de Nederlandse en de Duitse hoveniersbedrijven op met name de Duitse markt. Dit was voor de samenwerkende vakorganisaties aanleiding om te laten onderzoeken waarom de Nederlandse hoveniersbedrijven succesvoller waren op de Duitse hoveniersmarkt dan omgekeerd de Duitse bedrijven op de Nederlandse markt.

Liggen de oorzaken in de opbouw van de kostenstructuur, de andersoortige arbeidsorganisatie, de culturele dimensie of in gedragingen van de aanbestedende overheden? Met tientallen sleutelfiguren zijn gesprekken gevoerd om een beeld te verkrijgen van de oorzaken.

De gesignaleerde spanningen zijn inmiddels verminderd door het aantrekken van de Nederlandse economie en doordat de Nederlandse en de Duitse tarieven in de hovenierssector naar elkaar toe zijn gegroeid.

Bij de verschillen in de tarieven, zo bleek uit de gevoerde gesprekken, speelden niet alleen de verschillen in de kosten een rol, maar ook de verschillen in arbeidsproductiviteit.

Veel Nederlandse bedrijven hebben een hogere productiviteit. Door de flexibelere en plattere bedrijfsorganisatie zijn de werknemers meer betrokken bij hun werk en hebben ze er ook meer zeggenschap over.

Ook hebben deze bedrijven in het algemeen een lagere overhead en besteden zij gespecialiseerde werkzaamheden vaker uit. Daardoor hoeven ze geen dure machines aan te schaffen, die een deel van de tijd niet benut worden. Ook bieden ze hun klanten een totaalpakket.

Steeds meer Duitse bedrijven ontdekken de voordelen van dit type arbeidsorganisatie. Daarmee kan men de kosten verlagen en effectiever inspelen op de wensen van hun klanten.

De keerzijde van dit Nederlandse model is dat in een aantal bedrijven de bedrijfsleiding soms misbruik maakt van de betrokkenheid van hun werknemers. Dat leidt dan bijvoorbeeld tot lange werkdagen en veel overuren, waardoor de motivatie van de werknemers kan verminderen. Een deel van de mensen zoekt dan elders werk of verlaagt het werktempo.

De kracht van de Duitse arbeidsorganisatie in de meer traditioneel ingestelde bedrijven is dat de werknemers over het algemeen goed zijn opgeleid, een goede rechtspositie hebben en binnen het eigen vakgebied ruime zeggenschap hebben.

De verschillen in kosten waren aanzienlijk gedurende het begin van de jaren negentig. Deze werden echter in de loop der jaren steeds kleiner. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals aanzienlijke verschillen in aanbestedingsbeleid van Duitse en Nederlandse opdrachtgevers, de effecten van strenge wet- en regelgeving, en van de hoge kwaliteitseisen op met name de Duitse markt.

De conferentie "Hoveniers in de grensregio, elkaar wat leren?" vindt plaats op 23 november van 10.00 tot 13.00 uur in het Parkhotel Schweizerhaus, Materborner Allee 3 in Kleef.

Voor deelname en nadere informatie kunt u contact opnemen met: Voor de conferentie: FNV Oost, Mw. A. Vrielink, mw. Th. Evers of dhr. H. Slegten, 0031 (0)570 - 68.66.66 Voor het onderzoek: dhr. A.O. Nigten: 0031 (0)317 - 41.71.58 Het onderzoeksverslag "De hovenierssector in de Euregio Rijn - Waal. Een grens overschreden?" of de samenvatting zijn verkrijgbaar bij de FNV Oost, 0031 - (0)570 - 68.66.66.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/oost