BASF

Europese Commissie legt BASF boete op inzake prijsafspraken vitamines

De Europese Commissie heeft vandaag, 21 november 2001, 8 Europese en niet-Europese producenten van vitamines boetes opgelegd ter waarde van EUR 855.22 miljoen voor het overtreden kartelafspraken. BASF Aktiengesellschaft, Ludwigshafen, is vandaag om 12:35 uur geïnformeerd door de Europese Commissie dat zij een boete van EUR 296.16 miljoen krijgt opgelegd.

BASF had niet een dergelijke hoge boete verwacht. De Duitse chemieonderneming vindt het bedrag ongepast hoog. BASF zal de redenen voor deze beslissing zorgvuldig onderzoeken. Het bedrijf zal dan beslissen of het binnen de gestelde termijn van twee maanden in beroep zal gaan bij het verantwoordelijke Europese Hof van Instantie in Luxemburg.

De Europese Commissie is in 1999 begonnen met een onderzoek bij een aantal producenten van vitamines zoals BASF. BASF heeft gedurende het gehele onderzoek haar medewerking verleend aan de Europese Commissie.

Eén van de principes van BASF is dat het zich strikt houdt aan de wetten in de landen waar het actief is. In recente jaren heeft het bedrijf haar maatregelen versterkt om elke overtreding van de anti kartelwetgeving in de toekomst uit te sluiten.

Deze maatregelen zijn onder andere:

* Aanvullende training voor senior executives met betrekking tot anti kartel wetgeving.

* Een "Compliance Programme" wat voor de gehele groep bindend is, gebaseerd op de beleidslijnen en principes van BASF. Dit verplicht alle medewerkers om te handelen conform de wetten van het land. Overtredingen worden niet getolereerd en kunnen consequenties hebben voortvloeiend uit het arbeids- en strafrecht.
* Regelmatige anti-kartel audits door de Corporate Audit afdeling.
Meer informatie over de beleidslijnen en principes van BASF is te vinden worden op www.basf.com onder 'About Us' -> 'Values and Principles'.

BNL 21 nov 2001

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203