Samas-Groep NV

P E R S B E R I C H T

HALFJAARCIJFERS SAMAS-GROEP

Baarn, 21 november 2001, voorbeurs

Nettowinst
Samas-Groep (Kantoorinrichting) heeft in de eerste zes maanden van het op 1 april begonnen boekjaar 2001/2002 een nettowinst geboekt van ¤ 8,9 mln (vorig boekjaar ¤ 11,8 mln inclusief de verkochte divisie kantoorbenodigdheden). De bedrijfsresultaten kwamen in alle landen waarin de Groep actief is onder druk vanwege de ongunstige economische ontwikkelingen. Daartegenover is de nettowinst positief beïnvloed door de relatief lage belastingdruk (van ca. 15%) in het lopende boekjaar wegens een bijzondere belastingbate.

Winst per gewoon aandeel
De winst per gewoon aandeel over het eerste halfjaar, na aftrek van 50% van het uit te keren preferent dividend over het gehele boekjaar, kwam uit op ¤ 0,50 (vorig jaar ¤ 0,74 inclusief de verkochte divisie kantoorbenodigdheden). Het hierbij in aanmerking te nemen gemiddelde aantal gewone aandelen nam met 3,4% toe tot 14.073.104 stuks.

Omzet en bedrijfsresultaat
De omzet kwam in de eerste zes maanden van het boekjaar uit op ¤ 263 mln. Dit was vrijwel gelijk aan de omzet van de huidige groepsondernemingen in het voorgaande boekjaar (¤ 265 mln). Ook de brutomarge was vrijwel gelijk aan die met de huidige groepsondernemingen in het voorgaande boekjaar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ¤ 9,4 mln, hetgeen 48% lager was dan dat met de huidige groepsondernemingen over het voorgaande boekjaar (¤ 17,9 mln). Als gevolg van de in het eerste halfjaar nog doorgestegen kosten kwam de operationele marge over het eerste halfjaar uit op 3,6%. Vorig jaar was dit voor de huidige groepsondernemingen 6,8%. Inmiddels zijn in alle bedrijven kostenreductieplannen in uitvoering. Naar verwachting zullen de resultaten hiervan zichtbaar worden in het tweede halfjaar.

Saldo financiële baten en lasten en belastingdruk
Als gevolg van de liquiditeiten ontvangen als koopsom voor de verkochte divisie kantoorbenodigdheden (¤ 311 mln) kwam het saldo van de financiële baten en lasten over het eerste halfjaar uit op een bate van ¤ 1,4 mln (eerste halfjaar 2000/2001: een last van ¤ 6,4 mln). In het tweede halfjaar zullen de rentebaten lager zijn in verband met de terugbetaling van ¤ 6 per aandeel (in totaal ¤ 113 mln) die vanaf 19 november 2001 aan aandeel- en certificaat-houders plaatsvindt. De belastingdruk in het lopende boekjaar zal verminderen tot naar verwachting ca. 15% als gevolg van een bijzondere belastingbate van per saldo ca. ¤ 7 mln.

Balans
De betaling van de vordering per 31 maart 2001 uit hoofde van de verkoop van de divisie kantoorbenodigdheden werd voor een belangrijk deel gebruikt voor de aflossing van schulden Hierdoor daalde het balanstotaal van ¤ 789 mln tot ¤ 568 mln. De per 30 september 2001 resterende liquiditeiten ten bedrage van ¤ 86 mln zullen worden gebruikt bij de eerdergenoemde terugbetaling aan aandeelhouders van ¤ 6 per aandeel. In het groepsvermogen per 30 september 2001 is een vermindering van ¤4 mln begrepen wegens de intrekking van de beschermingspreferente aandelen.

Cash-flow
De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was ¤ 292 mln positief met name als gevolg van de eerdergenoemde betaling van de koopprijs voor de divisie kantoorbenodigdheden. Daarnaast was er een positieve kasstroom door een lager vermogensbeslag in het saldo van voorraden, handelsdebiteuren/crediteuren van ¤ 18 mln. De investeringen lagen met ¤ 4,1 mln onder de afschrijvingen van ¤ 10,6 mln en hieruit resulteerde een kasinstroom van netto ¤ 6,5 mln. De totale kasinstroom van ¤ 287 mln werd hoofdzakelijk gebruikt voor de aflossing van leningen.

Gang van zaken
Onder invloed van de ongunstige economische ontwikkelingen is de marktsituatie in alle landen waarin Samas-Groep actief is, in de afgelopen maanden aanmerkelijk verslechterd en is sprake van krimpende markten. Ook de huidige vooruitzichten geven een zelfde beeld. In de Benelux gaf de markt in het eerste halfjaar een teruggang te zien resulterend in een lichte daling van de omzet. Als gevolg hiervan kwam over het eerste halfjaar het bedrijfsresultaat onder druk. In Frankrijk werd in een markt die in het tweede kwartaal begon te verslechteren in het eerste halfjaar nog een geringe stijging van de omzet geboekt. In het kader van de herstructurering van Roneo werden in juli de schoolmeubelactiviteiten afgestoten (jaaromzet ca. ¤ 15 mln). Rekening houdend hiermee werd over de eerste zes maanden van het boekjaar in Frankrijk autonoom nog een duidelijke omzetstijging geboekt in het bijzonder via de werkmaatschappij Sansen.

Het bedrijfsresultaat in Frankrijk kwam in het eerste halfjaar echter lager uit dan in het voorgaande boekjaar met name wegens een daling van de operationele resultaten bij de werkmaatschappij Roneo. Naar verwachting zal het turn-around project hier in het tweede halfjaar effect gaan sorteren. Ook in Duitsland kromp de markt en stagneerde de omzetgroei. Hierdoor kwam het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar onder druk. In het Verenigd Koninkrijk verloopt de desinvestering van de onvoldoende renderende productieactiviteiten volgens plan en zal naar verwachting in dit boekjaar kunnen worden afgerond. Zowel voor deze desinvestering als voor het turn-around project in Frankrijk zijn de in het voorgaande boekjaar getroffen voorzieningen toereikend.

Vooruitzichten lopende boekjaar
Zoals hiervoor vermeld zal het turn-around project in Frankrijk naar verwachting in het tweede halfjaar effect gaan sorteren. Tezamen met het resultaat van de kostenreductiemaatregelen zal dit een positieve invloed hebben op de operationele marge in het tweede halfjaar. Daar staat tegenover dat als gevolg van de krimpende markten thans een daling van de omzet wordt voorzien voor het tweede halfjaar in vergelijking met de tweede helft van het voorgaande boekjaar.

Onder deze omstandigheden is het thans niet mogelijk nadere uitspraken te doen over de verwachte resultaten voor het lopende boekjaar.

De publicatie van de jaarcijfers is gepland op woensdag 26 juni 2002.

Samas-Groep NV
Raad van Bestuur