CULTUURNET

50e Nederlands Theaterjaarboek verschijnt 22 November

Amsterdam, 21 november 2001

50e Nederlands Theaterjaarboek verschijnt donderdag 22 November.

Donderdag 22 november verschijnt de vijftigste uitgave van het Nederlands Theaterjaarboek. Een jubileumnummer van hét naslagwerk over het Nederlandse theater in het voorbije seizoen. Het boek wordt elk jaar samengesteld en uitgegeven door Theater Instituut Nederland.

Al vanaf 1952 wordt elk jaar het Nederlandse professionele theater- en danslandschap in boekvorm gedocumenteerd voor theaterliefhebbers, theaterprofessionals, journalisten, wetenschappers en onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden. Uit liefde voor het theater legde mevrouw Luisa Treves het seizoen 1951-1952 vast in 49 pagina's. In het voorwoord van het jubileumnummer schrijft zij over haar drijfveer en hoe zij destijds gestart is.

Kester Freriks schreef voor deze bijzondere editie een essay over alle 49 voorgaande uitgaven. Hij staat onder meer uitgebreid stil bij de rol die de theaterfotografie vanaf 1952 daarin heeft gespeeld. In de nieuwe uitgave zijn, naast uitgebreide informatie over alle Nederlandse professionele theaterproducties die in de periode van 1 augustus 2000 t/m 31 juli 2001 in première zijn gegaan, meer dan honderd foto's van voorstellingen opgenomen.

Zoals elk jaar geeft het Theaterjaarboek ook een goed overzicht van de festivals in Nederland, alle onderscheiden personen op gebied van theater en dans, een groot aantal necrologieën van personen die belangrijk zijn geweest voor het Nederlandse professionele theater en de dans en een opgave van alle afgestudeerden aan de erkende theatervakopleidingen. In een speciaal katern zijn alle afbeeldingen van de genomineerde affiches van de Riem + Honig Theaterafficheprijs 2001 opgenomen.

Ten slotte omvat het 150 pagina's adressenkatern een compleet overzicht van de adressen van producenten en gezelschappen, impresariaten en productiebureaus, festivals, theaterwerkplaatsen, theaters, opleidingen, fondsen, culturele instellingen, auteursrechtenorganisaties, castingbureaus en nieuw dit jaar theaterfotografen.

Het Theaterjaarboek telt 544 pagina's en is voor f 35,00 te koop bij de erkende boekhandels in het land. Telefonisch kan de uitgave besteld worden bij Theater Instituut Nederland: 020 551 33 00. einde persbericht
Informatie: Afdeling PR en Marketing / Uitgeverij Theater Instituut Nederland, Xandra Knebel:
T 020 551 33 61, E xandrak@tin.nl, I www.tin.nl

21 nov 01 12:22