---

Ministerie van Defensie



---

luchtmachtkapel

Jubileumgala 50 jaar Luchtmachtkapel

21-11-2001

Met een groots galaconcert viert de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht donderdag (22 november) haar 50-jarig bestaan. Aan het concert, dat plaatsvindt in de Prins Willem Alexander-zaal van het Nederlands Congrescentrum in Den Haag, werken ondermeer Karin Bloemen en Jean "Toots" Tielemans mee. Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht staat onder leiding van majoor Jos Pommer. De drumfanfare van de Luchtmachtkapel doet ook aan het gala mee en staat onder leiding van adjudant Ruud Böhmer en sergeant Maarten Pijnenborg.

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht bestaat grofweg uit twee delen: het orkest en de drumfanfare. Jaarlijks worden een groot aantal optredens verzorgd. Daarbij gaat het niet alleen om militaire plechtigheden, maar ook om ceremoniële taken en verschillende concerten. Het orkest bestaat uit 52 muzikanten die allemaal een studie aan het conservatorium hebben voltooid, de 22 leden van de drumfanfare worden geworven uit amateur-orkesten uit het hele land. Daarnaast kunnen uit orkest en drumfanfare ondermeer een bigband, een combo en andere gelegenheidsensembles worden gevormd.

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een voortzetting van de in 1819 opgerichte stafmuziekkorpsen van de vijfde en zesde afdeling Infanterie van de landmacht. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze korpsen samengevoegd tot het Muziekkorps van het Regiment Stoottroepen. In 1951 verhuisde dit korps naar de "Legerluchtmacht", toen nog een landmachtonderdeel en werd omgedoopt in Luchtmachtkapel. Dat bleef zo toen de "Legerluchtmacht" in 1953 een zelfstandig krijgsmachtdeel werd. Vandaag de dag probeert de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht een afspiegeling te zijn van de luchtmacht zelf: hightech, professioneel en dynamisch, gecombineerd met de persoonlijke betrokkenheid van de individuele luchtmachtmedewerker.