Centraal Bureau voor de Statistiek

Thema Mens en maatschappij

-Leefsituatie bevolkingsgroepen:

Armoede in Nederland

De armoede is in Nederland de laatste jaren gedaald. Het percentage huishoudens met een laag inkomen was in de jaren negentig lange tijd stabiel (tussen 15% en 16%). In 1998 deed zich echter een sterke daling voor, die werd gevolgd door een beperkte afname in 1999. Ook het aantal personen in huishoudens met een laag inkomen daalde.

Armoede wordt vastgesteld aan de hand van twee inkomensgrenzen:
* De lage inkomensgrens
Deze vertegenwoordigt voor alle huishoudens hetzelfde welvaartsniveau. De hoogte van de bijstandsuitkering voor een alleenstaande in 1979 is hierbij het vertrekpunt. In dat jaar was de koopkracht van de bijstand het hoogst. Voor andere typen huishoudens is de lage-inkomensgrens vastgesteld door een opslagfactor toe te passen, die is gebaseerd op de feitelijke extra kosten van huishoudens met een andere samenstelling. Voor de jaren na 1979 is de lage inkomensgrens gecorrigeerd voor de prijsinflatie, waardoor zij goed geschikt is voor vergelijking in de tijd

* De beleidsmatige grens
Deze grens is gesteld op 105% van de normen die gelden in de sociale wetgeving (bijstand, kinderbijslag, AOW, enz.). Deze grens is politiek vastgestelde van belang voor het bepalen van de omvang van de doelgroepen van het overheidsbeleid. Voor vergelijking in de tijd is de grens echter minder goed bruikbaar, omdat niet op een consequente manier voor inflatie wordt gecorrigeerd

Met betrekking tot beide grenzen zijn gegevens beschikbaar over huishoudens en personen. Naast deze twee grenzen worden een aantal aanvullende indicatoren voor armoede gehanteerd, zoals de verblijfsduur onder de inkomensgrens, de vaste lasten, het vermogen en de subjectieve beleving.

In samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau verzorgt het CBS ieder jaar de Armoedemonitor. In november 2001 is de Armoedemonitor 2001 uitgekomen. In de Armoedemonitor wordt een groot aspecten van armoede belicht. Een tabellenbijlage bevat additionele statistische informatie. Ook oudere edities van de Armoedemonitor zijn nog beschikbaar.

Meer informatie over de armoedemonitor vindt u op de website van het Sociaal en Cultureel Planbureau

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 22 november 2001