Politiebericht Friesland: Friesland 22-11-2001
Politieberichten van 21/11 (13.00 uur) tot 22/11 (07.00 uur)

Leeuwarden: beroving
Twee Leeuwarders van 20 en 17 jaar zijn dinsdag om 00.30 uur op het Cambuurplein beroofd. De mannen stonden daar bij een pinautomaat, toen ze door twee hen onbekende mannen onder bedreiging van een mes geld moesten afgeven. Nadat de twee daders een bedrag van enkele tientjes hadden gekregen, liepen ze weg. Hun signalement luidt als volgt. Beide daders hadden een onverzorgd uiterlijk en waren tussen de 25 en 30 jaar oud. Een was 1,70 tot 1,75 meter lang, had een kaalgeschoren hoofd, in beide oren goudkleurige oorbellen, een licht getinte huidskleur en sprak normaal Nederlands. Hij droeg een zwarte jas of trui met capuchon. De andere dader was 1,80 tot 1,90 meter groot, had donker blondhaar en droeg een donkergroene jas.

Fryske diken: aankondiging controles
Maandag 26 november wordt door de radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving gecontroleerd op snelheid tussen Oosterwolde Noord en Oosterwolde. Dinsdag 27 november staat de radarwagen opgesteld langs de weg tussen Buitenpost en de provinciegrens. Twee dagen later, vrijdag 30 november, wordt gecontroleerd op snelheid tussen Augustinusga en Surhuisterveen. Tevens zal in week 48 ook op de andere items van Fryske diken worden gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Hurdegaryp: diefstal auto
Woensdag werd tussen 10.00 en 13.00 uur een auto gestolen die geparkeerd stond aan de Jintewarren. Het betreft een witte Citroën Xantia met het kenteken HD-SG-99. De 60-jarige eigenaar uit Hurdegaryp deed aangifte.

Bolsward: auto in beslag genomen
Van een 18-jarige Bolswarder werd woensdag de auto in beslag genomen. De man werd op de Snekerstraat staande gehouden, omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed. Aangezien hij al twee keer eerder voor hetzelfde feit was bekeurd, werd zijn auto ingevorderd.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Een 42-jarige Leeuwarder is woensdag om 15.30 uur aangehouden, na een winkeldiefstal op de Nieuwestad. Surveillerende agenten zagen dat de man uit een rek voor een winkel vier truien wegnam en hielden hem aan. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tijdens deze rit beledigde hij ook twee politiebeambten, waarvoor eveneens proces-verbaal werd opgemaakt.

Harlingen: poging tasjesroof
Twee vrouwen werden woensdagmiddag slachtoffer van een poging tot tasjesroof. Om 15.15 uur probeerde op de Bildtsestraat een man op een fiets van een 74-jarige inwoonster van Harlingen de tas te stelen. De man was de vrouw van achter op de fiets genaderd en probeerde de tas van haar schouder te trekken. De vrouw hield de tas echter goed vast, waarop de fietser weer wegreed. Enkele minuten later overkwam een 58-jarige inwoonster van Harlingen hetzelfde op de Rommelhaven. Deze vrouw zag nog een andere persoon in het gezelschap van de dader. De politie heeft nog naar de mogelijke dader gezocht, maar hem niet meer aangetroffen. Hij werd omschreven als een jongen van ca. 15 jaar, blank en een bleek, pafferig gezicht, lengte ca. 1,60 meter.

Leeuwarden: winkeldiefstallen
Een 21-jarige inwoonster van Schiedam en een 32-jarige inwoonster van Den Haag zijn woensdag om 14.00 uur aangehouden op het Zaailand. Ze werden daar in een winkel betrapt toen ze kleding wilde meenemen zonder te betalen. Bij onderzoek op het politiebureau bleken de twee verdachten in het bezit te zijn van speciaal geprepareerde tassen. In een hun auto werd bovendien nog een hoeveelheid kleding gevonden waarvan vermoed wordt dat deze van winkeldiefstal afkomstig is.

Leeuwarden: ongeval met letsel
Een 74-jarige Leeuwarder is woensdag om 18.00 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Archipelweg. De man stak met zijn fiets genoemde weg over, maar verzuimde daarbij voorrang te verlenen aan een personenauto, die werd bestuurd door een 20-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd verwondingen aan het hoofd en een been per ambulance vervoerd naar het MCL.

Ternaard: lichtgewonde bij aanrijding
Bij een aanrijding op de Nesserwei is woensdag om 17.30 uur een 27-jarige automobilist uit Wierum lichtgewond geraakt. De man reed met zijn auto op een stilstaande tractor, die in verband met een eerder aanrijding met alleen blikschade stilstond op de rijbaan. Het slachtoffer werd per ambulance naar het MCL overgebracht. Daar werd geconstateerd dat zijn verwondingen meevielen. Omdat er nog onduidelijkheden zijn over de toedracht van het ongeval wil de politie graag in contact komen met mogelijke getuigen (0900-8844).

Beetsterzwaag: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding op de Beetsterweg woensdag om 16.45 uur hebben drie personen licht letsel opgelopen. De aanrijding ontstond toen een 33-jarige automobiliste uit Nij Beets vanaf de afrit van de A7 genoemde weg opreed en verzuimde daarbij voorrang te verlenen aan een 26-jarige automobilist uit Beetsterzwaag. Beide bestuurders werden met nek- en rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Dat gebeurde ook met het driejarige dochtertje van de vrouw uit Nij Beets, dat achter bij haar in de auto zat. Het meisje had vermoedelijk een lichte hersenschudding opgelopen.

Franeker: woninginbraak
In een woning aan de Prof. Wassenberghstraat werd woensdag ingebroken. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren, waarna een aantal goederen, waaronder een videorecorder, werd weggenomen. De 26-jarige bewoner moet nog aangifte doen.

Sneek: ongeval met drank
Een 34-jarige inwoner van Heeg is woensdag om ca. 21.00 uur in zijn woning aangehouden, omdat hij een uur eerder op de Sjarketorenstraar onder invloed een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. De man was met zijn auto een bouwput ingereden. Toen agenten ter plaatse kwamen, bleek de bestuurder niet meer bij zijn auto aanwezig te zijn. Hij was naar huis gegaan en aangezien vermoed werd dat hij had gedronken, werd hij daar aangehouden. Op het bureau blies hij 475 ug/l., waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uur kreeg. Er werd tevens proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens het verlaten van de plaats van aanrijding.

Berlikum: onder invloed
Een 49-jarige inwoner van Leeuwarden is woensdag om 21.15 uur op de Westergoawei aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 525 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg.

Drachten: aanhoudingen
Vier personen zijn woensdag omstreeks 23.00 uur aangehouden op verdenking van vernieling van een flitspaal op de Opperhaudmare. De verdachten, twee 19-jarige en een 20 -jarige Oosterwolder en een 29-jarige inwoner van Dokerbroek, konden worden aangehouden na een medling van een getuige. Ze bleken een flitskast te hebben volgespoten met pur-schuim. Bij hun aanhouding hadden ze de bus met pur-schuim nog in hun bezit. Ze werden na verhoor op het politiebureau en het opmaken van proces-verbaal weer op vrije voeten gesteld.

Driesum: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Driesum is donderdag om 00.55 uur op de Voorweg aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 685 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uur kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Franeker: aanhouding inbraak
Een 37-jarige Leeuwarder is donderdag om 00.30 uur aangehouden op verdenking van inbraak in een winkel aan de Ockingahiem. De man werd aangehouden na een melding van een getuige dat in de winkel ingebroken zou worde. Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen ze dat de verdachte bezig was de voordeur van de winkel te forceren. Hij werd daarop aangehouden en op het politiebureau ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 8808272