SLO

Het vreemde voorbij

Na de start van CKV1 nu 'Het vreemde voorbij'

Met de nieuwe bundel 'Het vreemde voorbij' rond de SLO een trilogie van rapportages af uit het netwerk van 12 scholen dat vanaf 1996 werkt aan de ontwikkeling van CKV1 in de tweede fase van havo en vwo. Onder de titel 'Een ontdekkingsreis naar het vreemde' rapporteerde het netwerk in 1997 voor de eerste keer over het toenmalige nieuwe vak CKV1. Een jaar later verscheen 'Een ansichtkaart uit het vreemde', met de 40 meest gestelde vragen over het vak. CKV1 ontwikkelde zich vervolgens tot een onlosmakelijk deel van het programma van havo en vwo. Het vak kreeg echter niet alleen bekendheid binnen de scholen, maar, eigen aan zijn examenprogramma, ook in de gehele educatieve sector van kunst en cultuur (cultureel erfgoed). CKV1 inspireert er tot nieuwe initiatieven.

In de voorgaande rapportages waren er de eerste ervaringen en verkenningen met het nieuwe vak. CKV1 is nu echter in een nieuwe fase beland. In 'Het vreemde voorbij' wordt genuanceerd gekeken naar een aantal elementen van CKV1 die bij verdere ontwikkeling van CKV1 aandacht verdienen. In 'Het vreemde voorbij' laat de auteur leerlingen, docenten en medewerkers uit de sector van kunst en cultuur aan het woord en worden een aantal verschillende aspecten van CKV1 onder de loep genomen. Daarmee is het een soort collage van aandachtspunten geworden, accenten bij verschillende ontwikkeltrajecten binnen CKV1.

In de bundel komen onder meer ervaringen met: leren kijken en zien ter sprake. Een aantal modellen van afsluiting van CKV1 bieden docenten en scholen gelegenheid meer te lezen over het 'naar behoren' afsluiten door leerlingen. Verder komen ervaringen met het digitale archief ter sprake.
Voor het eerst worden bovendien voorbeelden beschreven van samenwerking tussen scholen en instellingen uit de sector van kunst en cultuur. Een en ander wordt uitgewerkt in het hoofdstuk over samenwerking tussen musea en scholen en cultureel erfgoed. Tenslotte heeft de auteur een hoofdstuk gewijd aan de (wereld)literatuur. Het is in het kader van CKV1 dikwijls een wat onderbelichte kunstdiscipline. Zij besluit het hoofdstuk met een zeer praktische literatuurlijst.

Inez Postema-Hollenberg heeft de publicatie samengesteld. Inez is een vrouw uit de praktijk. Zij werkt als kunstcoördinator bij een van de CKV1-netwerkscholen, de GSG Helinium te Hellevoetsluis. Met collegiale inbreng en adviezen uit het netwerk, is zij er in geslaagd een beeld te schetsen van de voortgaande ontwikkelingen bij het vak CKV1. Zij heeft van 'Het vreemde voorbij' een bundel gemaakt die voortgaat in de traditie van rapporteren over de ervaringen uit de praktijk van de netwerkscholen en heeft er op een plezierig leesbare wijze verslag van gedaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met SLO, Willy Geelhoed (secretariaat CKV), telefoon 053 - 48 40 274, e-mail W.Geelhoed@slo.nl.

Besteladres:
SLO specialisten in leerprocessen
Afdeling Verkoop, tel. 053 - 48 40 305
AN 71308190
ISBN 9032920553
Prijs Hfl. 27,50 (Euro 12,50)

22 nov 01 08:43