Productschap Wijn

Nieuws

Oogstbericht november 2001 door René van Heusden

Californië - lage opbrengst, hoge kwaliteit

Californië heeft in 2001 precies gekregen wat het hebben wilde: een vroege oogst met een betrekkelijk klein volume en zeer hoge kwaliteit. Hoewel het afgelopen jaar 16.000 hectare nieuwe wijngaarden in productie kwamen, daalde de opbrengst ten opzichte van 2000 met 6%, van 3,3 tot 3,1 miljoen ton. Gelet op de ruime voorraden kwam deze daling als geroepen.
In kwalitatief opzicht was 2001 een jaar waarvoor geldt: eind goed, al goed. De aanloop was namelijk allesbehalve rimpelloos. In april werden grote delen van de staat zwaar getroffen door nachtvorst, terwijl aan het begin van de zomer een korte maar heftige hittegolf voor zonnebrand zorgde. Beide verschijnselen hebben bijgedragen tot het lage rendement. Afhankelijk van de regios en de druivenrassen zijn er dalingen genoteerd tot 20% en in de meest extreme gevallen tot wel 75%. De kwaliteit van het jaar is gemaakt door drie opeenvolgende maanden met mooi weer. Juli, augustus en september waren droog en niet al te warm, waardoor een evenwichtige rijping mogelijk was. Eerste vergelijkingen gaan vooral richting 1997.

In Napa was de vorst de ergste van de afgelopen 30 jaar. Vooral het zuiden had daar onder te lijden. De vroege hitte vormde daar een potentieel gevaar voor de pinot noir (in Carneros), een druif die niet van grote warmte houdt. Echt getroffen door de voorjaarsgrillen werd de merlot. Deze druif produceerde 15 tot 20% minder dan in 2000. Vroegrijpe rassen bleken eind augustus allemaal op hetzelfde moment geplukt te moeten worden, wat voor de nodige uitdagingen in de kelders zorgde. De laat rijpende cabernet sauvignon profiteerde van een vertraagde rijping en langere hangtijd in september. Gevolg: grote concentratie gecombineerd met mooie zuren. Sonoma kende droogte, vorst en hitte. De opbrengsten liggen hier 10 tot 20% lager dan normaal. 2001 was in Sonoma wel een snel jaar: drie weken eerder rijp dan in 2000. Midden augustus werden hier al druiven voor mousserende wijnen geplukt. In de koele delen lag de zuurgraad van de chardonnay naar Californische maatstaven hoog.
Ook uit Mendocino komen positieve geluiden. Opvallend is wel dat de pluk zich hier over drie maanden uitstrekte, van eind augustus tot eind oktober.
Evenals in Sonoma is in Monterey chardonnay geoogst met een relatief hoge zuurgraad. Monterey kent een sterke maritieme invloed van de Stille Oceaan. Het had een warm voorjaar, gevolgd door een koele zomer. Ook andere druiven dan de chardonnay, zoals bijvoorbeeld pinot noir uit de Santa Lucia Highlands, bereikten ene optimale rijpheid. De Sierra Foothills in het binnenland beleefden de vroegste pluk sinds 30 jaar. Syrah was hier een beetje wisselend, maar laat geoogste rassen hebben het heel goed gedaan.
De gebieden die samen de South Central Coast vormen (Edna Valley, Paso Robles, Santa Barbara County etc.) kenden een late oogst, diep in oktober. De omstandigheden waren hier ideaal. Meer zon en minder mist tijdens de zomer dan normaal, en een koele nazomer met een lange hangtijd voor het fruit. Het resultaat: topkwaliteit.

Oostenrijk - mooie herfst zorgt voor happy end
Oostenrijk oogstte in 2001 circa 2,5 miljoen hectoliter wijn, wat overeenkomt met het langjarig gemiddelde voor dat land. De regen in september is gecompenseerd door fraai zonnig herfstweer in oktober, waardoor het fruit een bijzonder goede kwaliteit bereikte. 2001 begon met een droge, milde winter. Ook het voorjaar kende uitstekende weersomstandigheden, veel zon en zachte temperaturen, wat de bloei zeer ten goede kwam. Het begin van de zomer was echter koel, juli vrij wisselvallig maar wel gunstig voor het verloop van de vegetatie. Augustus was droog en zo warm, dat de druiven een voorsprong van twee hadden op het normale rijpingsverloop. Aan het eind van de maand konden al de druiven voor de primeurwijnen geplukt worden, zoals bijvoorbeeld bouvier. Deze primeurwijnen waren eind september al op de markt, lang voor de Franse en Italiaanse. Het sprookje werd aanvankelijk verstoord door wisselvallig weer. Gelukkig was het koel en winderig, waardoor de neerslag niet automatisch tot rotting leidde. Wie durfde te wachten met plukken werd beloond. Eind september begon immers de gedroomde Indian Summer! Zowel witte als rode wijnen lijken een hoog kwaliteitsniveau te bezitten. Opmerkelijk is vooral hun uitstekende zuurbalans met een hoog percentage wijnsteenzuur in verhouding tot het appelzuur.


Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum