FNV

ABVAKABO FNV ziet kort geding kinderopvang met vertrouwen tegemoet Abvakabo - MKraanen@abvakabo.nl

De werkgevers in de Kinderopvang hebben een kort geding aangespannen tegen ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond. De werkgevers in de Kinderopvang hebben een kort geding aangespannen tegen ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond. Het kort geding dient op 23 november om 9.00 uur in Den Haag. De werkgevers willen dat de president van de rechtbank verdere stakingen in de kinderopvang verbiedt. ABVAKABO FNV ziet de uitkomst van het kort geding met vertrouwen tegemoet: er is immers een duidelijk conflict en de acties worden zeer zorgvuldig georganiseerd.

De werkgevers menen dat er (nagenoeg) geen verschil zou zijn tussen het eindbod van de werkgevers en dat van de bonden. In een brief van 14 november j.l. heeft ABVAKABO FNV de werkgevers op vier punten aangegeven welke verschillen er zijn tussen het eindbod van de werkgevers en het eindbod van de bonden. Het gaat daarbij om de volgende zaken:


- De opleidingseis. ABVAKABO FNV wil de opleidingseis voor leidsters in de kinderopvang onvoorwaardelijk en voor onbepaalde tijd handhaven. De werkgevers hebben de opleidingseis ter discussie gesteld en uiteindelijk verklaard de opleidingseis alleen voor de komende CAO te willen handhaven. Dat betekent in de ogen van ABVAKABO FNV ongewenste onduidelijkheid omdat de opleiding drie jaar duurt.
- De eindejaarsuitkering 2002. ABVAKABO FNV wil ook in 2002 een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent, zoals ook afgesproken in de CAO Welzijn. Werkgevers willen deze eindejaarsuitkering slechts incidenteel (eenmalig) toekennen.
- De nieuwe salarisregeling. Er zijn verschillen tussen het door ons gewenste nieuwe maximum voor de groepsleidster en het door de werkgevers gebodene, de ingangsdatum en de referentiesectoren voor spw-functies.
- Ook zijn er verschillen over het betaald ouderschapsverlof, doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid, compensatie voor gebroken diensten en vergoedingen voor stageaires.
ABVAKABO FNV heeft de werkgevers in de brief van 14 november nogmaals uitgenodigd om, als er geen verschil is tussen ons eindbod en dat van hun, op basis van onze wensen tot een CAO-akkoord te komen. Het antwoord van de werkgeversorganisaties was verbijsterend kort: u kent onze voorstellen en onze opvattingen over uw wensen: die zijn niet gewijzigd. ABVAKABO FNV en CFO CNV bond zien in deze reactie geen enkel aanknopingspunt om het overleg te heropenen en gaan door met de voorbereidingen van vervolgacties die gepland staan op 29 november en 11 december.

ABVAKABO FNV verbaast zich overigens over de keus van de werkgevers om zich tot de rechter te wenden. De acties worden door de bond zorgvuldig voorbereid en een week van tevoren bij de werkgevers aangekondigd. De werkgevers kunnen ouders en andere belanghebbenden dan tijdig informeren.

Als de president de stakingen niet verbiedt, hebben de werkgevers nog een alternatief voorstel. In dat geval willen de werkgevers dat de stakingen ten minste twee maanden worden opgeschort.

De bonden hebben er het volste vertrouwen in dat de president van de rechtbank oog zal hebben voor de zorgvuldigheid waarmee de bonden de acties organiseren en zal onderkennen dat de verschillen tussen werkgevers en vakbonden er wel degelijk zijn.

Zoetermeer, 20 november 2001

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws