Verbond van verzekeraars

RDW start project voor aanpassing CRWAM

De RDW wil het Centraal Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (CRWAM) aanpassen aan de huidige standaard voor datacommunicatie. Daarvoor is het project Redesign Centraal Register WAM (RCW) opgestart waarmee de informatieverstrekking uit en de mutatieverwerking in het CRWAM op een betere manier moet worden aangeboden aan verzekeraars en gevolmachtigden. Doel is onder meer dat het CRWAM halverwege 2002 online moet kunnen worden geraadpleegd en gemuteerd.

Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) moeten verzekeraars voertuigen registreren in het CRWAM. Het CRWAM bestaat al sinds begin jaren tachtig. Sindsdien zijn er veel verbeterslagen doorgevoerd, maar het systeem is inmiddels op bepaalde punten door de tijd ingehaald. De RDW vindt het daarom tijd dat de WAM-registratie onder de loep wordt genomen en vooral automatiseringstechnisch kritisch wordt bekeken en aangepast. De RDW wil daarmee tegemoetkomen aan de wensen van de verzekeraars en gevolmachtigden om op een eenvoudige manier het CRWAM te kunnen raadplegen en te muteren.
Behalve de veroudering speelde een onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) een rol bij de totstandkoming van het project RCW. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat de afspraken over de aanmeldingen in het CRWAM niet altijd worden nagekomen. Ook daarom is het noodzaak het CRWAM aan veranderingen te onderwerpen. Het Verbond neemt samen met een aantal verzekeraars deel in de klankbordgroep die de RDW voor dit project heeft ingesteld.

CRWAM online
Nu worden mutaties door verzekeraars en gevolmachtigden nog aan de RDW aangeboden met behulp van vier verschillende en sterk verouderde media (waaronder magnetische media als de tape, diskette en cartridge). Het project RCW moet daarom aan verzekeraars en gevolmachtigden de mogelijkheid gaan bieden om met behulp van de huidige standaard voor datacommunicatie (TCP/IP en e-mail) het CRWAM online te raadplegen, te bevragen en te muteren. Naast het aanbieden van een web-applicatie zal ook een FTP-interface worden aangeboden. Met deze FTP-interface is het mogelijk om bulksgewijs mutaties aan te bieden. Hierdoor zullen verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden met een uitgebreid backoffice-proces met minimale aanpassingen kunnen aansluiten op de nieuwe werkwijze.
De planning is dat halverwege 2002 de web-applicatie beschikbaar wordt gesteld aan de partners van de RDW. Eind volgend jaar zal vervolgens de FTP-interface ter beschikking komen. Ondersteuning van aanlevering van mutaties op diskette, tape en cartridge wordt per 1 juni 2003 beëindigd. Vanaf die datum verwerkt de RDW geen mutaties meer die op deze media worden aangeboden. De RDW wil daarom benadrukken dat eenieder tijdig het initiatief neemt om aan te sluiten op de nieuwe methodiek van aanlevering en bevraging.