BOGIN BEKRITISEERT VOORSTELLEN EUROPESE COMMISSIE

HAARLEM, 22-11-2001 -- Op dinsdag 20 november heeft René A.M. Numan, voorzitter van de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) in Haarlem, de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over uitbreiding van dossierbescherming van merkgeneesmiddelen ter discussie gesteld. Numan sprak op het jaarlijkse congres van de European Generic medicines Association (EGA) in Brussel. Volgens Bogin zullen de voorstellen van de commissie alleen Nederland al op z'n minst 150 miljoen euro extra kosten en is er geen enkele garantie dat uitbreiding van dossierbescherming innovatie door merkgeneesmiddelenfabrikanten stimuleert.

Investeren Dossierbescherming houdt in dat gegevens van een geneesmiddel gedurende de beschermingsperiode niet beschikbaar zijn voor derden. De commissie wil de verschillende Europese dossierbeschermingsperioden harmoniseren op 10 jaar en de mogelijkheid geven bij een nieuwe indicatie de duur met nog één jaar uit te breiden. Achterliggende gedachte is dat merkgeneesmiddelenfabrikanten nog meer tijd en geld hebben om te investeren in ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Alternatief De generieke geneesmiddelenindustrie -die geneesmiddelen levert voor vaak minder dan de helft van de prijs- wordt door de voorstellen ernstig benadeeld. Voor registratie van een generiek geneesmiddel is inzage in het dossier noodzakelijk, aangezien het zelf opnieuw uitvoeren van tests op mens en dier zonder wetenschappelijk doel ethisch onverantwoord is. Gevolg van de voorstellen van de commissie is dat de samenleving langer moet wachten op het voordeliger generieke alternatief.

Niet aanvechtbaar René Numan: 'Er is geen enkele garantie dat innovatie daadwerkelijk plaatsvindt. Het is onbekend op grond van welke criteria de exclusiviteit wordt toegekend, bovendien is toekenning ervan -anders dan bij octrooien- niet aanvechtbaar! Merkgeneesmiddelenfa- brikanten hoeven niet aan te tonen wat zij in de periode investeren in innovatie. Zij hebben geen enkele toezegging gedaan of garantie afgegeven dat zij werkelijk gaan investeren. De commissie beschikt ook niet over een kosten-batenanalyse. Alleen de patiënt heeft zekerheid: hij is duurder uit. De europarlementariërs staan voor een moeilijke keuze.'



Ingezonden persbericht