Ingezonden persbericht

Persbericht
Amsterdam
22 november 2001

Studenten bezetten de Universiteit van Amsterdam voor drie minuten stilte

Studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben vandaag om 11:00 de Academische Club - Oudezijds Achterburgwal 237 - op de universiteit bezet. Ze voeren ook actie in het Atrium van de UvA. Ze eisen van het College van Bestuur een oproep te doen aan alle studenten en medewerkers om drie minuten stilte te houden voor de slachtoffers van de oorlog tegen Afghanistan.

Vorige week deed het Anti-oorlog Comité UvA een verzoek aan het College van Bestuur om drie minuten stilte te houden voor slachtoffers van de bombardementen op Afghanistan. De boodschap: een mensenleven is waar ook ter wereld evenveel waard. De UvA deed hetzelfde voor de slachtoffers van de aanslagen in de VS, maar wil niet zo'n gebaar maken voor Afghaanse slachtoffers. Naar mening van het College was de Amerikaanse herdenking 'niet politiek'.

Ruud Bleijerveld, secretaris van het College: "De aanval op het WTC was afschuwelijk. De bombardementen op Afghanistan zijn geen terroristische daden. " Ingaan op het verzoek van de studenten zou volgens het College neerkomen op een afwijzing van de Nederlandse deelname aan de oorlog. En in 'oorlogstijd' mag een universiteit zich niet tegen haar regering keren, aldus het College van Bestuur. Volgens het Anti-oorlog Comité is dit een absurd standpunt voor een universiteit. Kritisch en onafhankelijk denken zouden de criteria moeten zijn, niet de standpunten van Pentagon en Binnenhof.

Voor pers:
De woordvoerders van de actie zijn Peyman Jafari 0624782865 en Thijs Vissia 0627401286