Gemeente Rijswijk

Rijswijk en de Euro

Over 39 dagen is de euro een feit. Tot het eind van het jaar publiceert de gemeente Rijswijk elke week een stuk over de euro om u als burger te informeren over de invoering van de euro. Nadat u de afgelopen weken bent geïnformeerd over de invoering van de euro in de gemeente Rijswijk wordt u de komende drie weken geïnformeerd over algemene wetenswaardigheden over de euro. In de laatste weken van 2001 komt vervolgens Rijswijk weer aan bod.

Euro-verspreiding
Op dit moment zijn de waardevervoerders (Brinks en Geldnet) al volop bezig met het verspreiden van euro's over Nederland. Deze service is echter alleen beschikbaar voor de huidige klanten van een waardevervoerder.
De grootste operatie op het gebied van eurolevering start op 27 december, als in drie dagen ongeveer 180.000 toonbankinstellingen (TBI's), dit zijn o.a. winkels, benzinestations en horeca, die geen contract hebben met een waardevervoerder, worden bevoorraad door TPG (TNT Post Groep).
TPG zal alleen munten leveren. TBI's die ook briefgeld hebben besteld moeten dit zelf ophalen bij de bank.
Op alle TPG-auto's, zo'n 1400 stuks, zullen bijrijders zorgen voor de veiligheid. Deze bijrijders zijn speciaal geselecteerd en bestaan veelal uit oud-politieagenten en andere ex-uniformdragers.

Spaarweken
Vanaf 15 oktober 2001 zijn er spaarweken bij de verschillende banken. Tijdens deze weken krijgen mensen bij het inleveren van hun oude munten een attentie of mogen zij meedoen aan een verloting. In de eerste week van de actie zorgde dit voor twee keer zoveel ingeleverde munten in vergelijking met andere weken. De actie duurt nog tot 1 december 2001 en de verwachting is dat het aantal ingeleverde munten nog sterk zal toenemen.

Eurokit
De komende weken wordt u in televisiespotjes geattendeerd op de eurokit (ook wel Zalmkit genoemd, naar de gelijknamige minister van financiën). De eurokit t.w.v. fl 8,55 (¤ 3,88) bevat van elke euromunt één exemplaar. De eurokit is beschikbaar voor elke Nederlander van zes jaar en ouder. Begin december ontvangt elk huishouden in Nederlander een afhaalbericht.

Consumentenpakketten
Naast de eurokit zijn er vanaf 14 december ook consumentenpakketten te koop. Dit zijn pakketten met euromunten ter waarde van 25 gulden. De verkoop van deze pakketten moet de toeloop op de geldautomaten begin januari enigszins spreiden en ervoor zorgen dat er begin januari genoeg wisselgeld in omloop is.

De euromunten
Er komen acht euromunten. De drie kleinste munten van 1, 2, en 5 eurocent zijn roodachtig van kleur, de muntjes van 10, 20 en 50 eurocent zijn geelachtig en de munten van 1 en 2 euro zijn allebei zilver én geel. Door het gebruik van twee verschillende kleuren zijn deze twee laatste munten erg moeilijk na te maken. Elk land mag een eigen achterzijde op de munten drukken. Dit betekent dat er in eerste instantie 96 (8 munten x 12 landen) verschillende euromunten verspreid zullen worden. Sterker nog, de ministaatjes San Marino, Monaco en Vaticaanstad slaan hun eigen munten, waardoor er in eerste instantie 120 verschillende munten in omloop zullen komen. Werk aan de winkel voor de verzamelaars!

Eurobiljetten worden pas vanaf 1 januari verspreid. Volgende week gaan we in op de kenmerken van deze biljetten.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel of in het algemeen nog vragen over de euro, dan kunt u bellen met de eurofoon: 070-3959 660. Ook kunt u de website van de gemeente bezoeken op .