Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN: Begrotingstekort Italie toetreding tot de EMU

Persbericht

No 01 /312 Den Haag 22 november 2001

ANTWOORDEN VAN DE MINISTER VAN FINANCI.N OP VRAGEN VAN HET LID VAN DE

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MARIJNISSEN OVER HET BEGROTINGSTEKORT

VAN ITALIE BIJ TOETREDING TOT DE EMU.

Vragen


1.
Kent u het bericht Financiële trucs bij toetreding EMU?


2.
Gaat het bij het in het artikel geschreven land om Italië? Zo neen, welk ander EMU-land dan?


3.
Deelt u de mening dat de in het artikel beschreven swapoperaties en buitenproportionele rente-ontvangsten in 1997 en 1998 leiden tot een niet-houdbare daling van het begrotingstekort? Zo ja, vindt u in dat geval dat er sprake is van bedrog?


4.
Herinnert uzich uw kritische houding tegenover de toetreding van Italië tot de EMU vanwege de hoogte van eht begrotingstekort en de staatsschuld? Ziet u aanleiding om uw oordeel te wijzigen?


5.
Hebben Italië of ander EMU-landen gebruik gemaakt van meer van dezelfde of vergelijkbare trucs om het begrotingstekort op papier te verlagen?

Antwoorden


1.
Ja


2.
In het betreffende NRC-artikel wordt een kapitaalmarkttransactie van een land beschreven. Op basis van de kenmerken van de transactie kan dit land worden geïdentificeerd als Italië.


3,4 en 5
De Europese Raad in de samenstelling van staatshoofden en regeringsleiders heeft in 1998 met gekwalificeerde meerderheid geoordeeld dat Italië voldoet aan de voorwaarden voor toetreding tot de muntunie. De Nederlandse regering kon dit oordeel onderschrijven.

Na toetreding tot de muntunie dienen lidstaten te voldoen aan de randvoorwaarden voor de overheidsfinanciën die het Stabiliteits- en Groeipact stelt en die gericht zijn op het bewerkstelligen van een duurzame consolidatie van de overheidsfinanciën. De Italiaanse begrotingssituatie heeft na toetreding een verdere verbetering laten zien, waarbij het tekort is teruggelopen van 2,7% BBP in 1997 tot 1,4% BBP in 2000.

Het gebruik van financiële derivaten door Italië in de jaren 1997 en 1998 was al langer bekend en is geverifieerd door het Europese statistische bureau Eurostat. Er is dus geen sprake van nieuwe inzichten. De betreffende transactie had betrekking op een in 1995 aangegane yen-lening. Door een daling van de yen ontstond een valutavoordeel, dat door middel van een valutaswap is omgezet in een rentevoordeel van 0,02% BBP in 1997. Swaps en financiële derivaten in het algemeen worden veel gebruikt door banken en beleggers. Ook overheden gebruiken deze instrumenten of zijn sinds de introductie van de euro hiertoe overgegaan. Het besluit om gebruik te maken van financiële derivaten in het beheer van de staatsschuld is een nationale aangelegenheid. Het gebruik van dergelijke instrumenten kan bijdragen aan een optimale financiering van de staatsschuld.

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover
Telnr. 070-3427140

22 nov 01 12:23