Gemeente Zeist


Afhandeling WOZ-bezwaren

In de loop van dit jaar zijn, voor de onroerende zaken in de gemeente Zeist, de waardebeschikkingen verzonden aan de belanghebbenden. (eigenaren en gebruikers) Tegen deze waardebeschikkingen kon binnen zes weken na dagtekening daarvan bezwaar worden aangetekend. Uit cijfers blijkt, dat landelijk gemiddeld tegen 12% van de waardebeschikkingen door belanghebbenden bezwaar is aangetekend. Zeist vormt daarop geen uitzondering.
Gelet op de omvang en vaak ook complexiteit van de ingediende bezwaren en de zorgvuldigheid die de gemeente bij het doen van de uitspraak dient te betrachten, is met de behandeling van de bezwaren enige tijd gemoeid. Voor belastingzaken heeft de wetgever - in afwijking van de Algemene wet bestuursrecht - de termijn waarbinnen op een bezwaarschrift uitspraak moet worden gedaan bepaald op een jaar na ontvangst van het bezwaarschrift.

Voordat uitspraak op een bezwaar kan worden gedaan is het noodzakelijk advies in te winnen van een taxateur, die daarvoor een hertaxatie van de onroerende zaak dient te verrichten.
In de loop van dit jaar zijn er berichten in de pers verschenen over gemeenten die voor de taxatie naar aanleiding van ingediende bezwaren hetzelfde taxatiebureau hadden ingeschakeld dat ook de werkzaamheden met betrekking tot de oorspronkelijke waardebepaling heeft uitgevoerd. Daarbij zou een aantal van die gemeenten afspraken hebben gemaakt met dat taxatiebureau over het niet vergoeden van de taxatiekosten, indien de waarde na hertaxatie meer dan 10% zou afwijken van de oorspronkelijke waarde. In de gemeente Zeist is hiervan geen sprake. Om de objectiviteit en onpartijdigheid te waarborgen heeft de gemeente er voor gekozen om voor de hertaxatie gebruik te maken van de diensten van een ander taxatiebureau.

Na hertaxatie brengt de taxateur een advies uit aan de gemeente. Zoals gezegd dient de gemeente bij het doen van een uitspraak op een bezwaarschrift de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen. Het door de taxateur uitgebrachte advies moet dan ook worden gecontroleerd op beantwoording van alle in het bezwaarschrift aangevoerde grieven. Na controle worden de adviezen in het geautomatiseerde (belasting)systeem verwerkt en kan de uitspraak op het bezwaar worden opgemaakt en worden verzonden.

Overigens zij nog vermeld dat indien de hertaxatie een waardeverlaging tot gevolg heeft dit eveneens consequenties heeft voor de reeds opgelegde aanslagen onroerende-zaakbelastingen. Indien er daarbij sprake is van een verlaging van het te betalen belastingbedrag zal, in het geval de aanslag reeds geheel is voldaan, restitutie van het teveel betaalde worden verleend.
Zowel de Rijksbelastingdienst (voor de bepaling van het eigenwoningforfait voor de Inkomstenbelasting) als het waterschap (voor de vaststelling van de waterschapslasten) worden van de waardewijziging in kennis gesteld.