Partij van de Arbeid

PvdA bezorgd over afnemende dienstverlening banken en postagentschappen

11- 22, 2001 De PvdA-kamerleden Tineke Witteveen en Willem Herrebrugh maken zich zorgen over de inkrimpingen van het dienstenpakket van banken en Postbank, waarvan vooral oudere mensen en gehandicapten het slachtoffer worden. Tot voor kort was er in Nederland een fijnmazig netwerk van bankfilialen en postagentschappen, maar daar wordt met een flink aantal opheffingen inmiddels het mes ingezet.

`Het probleem met opheffingen betreft niet zozeer de postale diensten', weet Herrebrugh, `maar juist de financiële diensten zoals die in postagentschappen worden aangeboden: geldopname, storten, het betalen van acceptgirokaarten. Dat is belangrijk voor ouderen die niet overweg kunnen met pinautomaten, giromaten of internetbetalingen'.

Tineke Witteveen vult aan: `Ook de dienstverlening aan mensen met een laag inkomen loopt achteruit. Mensen met een klein pensioentje of alleen maar AOW bijvoorbeeld. Bij sommige banken kun je niet eens meer contante bedragen onder de 1500 of 1000 gulden opnemen. Die houden er domweg geen rekening mee dat er mensen zijn die zo'n bedrag niet op hun rekening hebben staan.'

Hoe valt het tij te keren? Tineke Witteveen heeft er bij de minister al op aangedrongen om rond de tafel te gaan zitten met de Vereniging van Nederlandse Banken, ouderenorganisaties, consumentenorganisaties en de verenigingen van chronisch zieken en gehandicapten.

`In zo'n overleg moet dit probleem kunnen worden opgelost', meent zij. `Zo zouden de banken via het oprichten van een gezamenlijke dochter kunnen gaan samenwerken om de voorzieningen in stand te houden die nu dreigen te verdwijnen. Mocht het overleg niets opleveren dan kan als laatste middel aan de banken en de Postbank de verplichting worden opgelegd een netwerk van publieke voorzieningen in stand te houden. Het is een paardemiddel dat ik voorlopig nog niet van stal wil halen, maar als de banken niet bereid zijn hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te blijven nemen dan moet het maar.'

Partij van de Arbeid