Actueel

Veroordelingen in zedenzaken Zeeheldenbuurt (Leeuwarden)
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 22-11-2001

Op 22 november 2001 heeft de rechtbank in Leeuwarden vier personen veroordeeld voor het plegen van vergaand seksueel misbruik van meerdere kinderen. De 49-jarige F.H. heeft zes jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging gekregen. Zijn 42-jarige echtgenote, T.V., is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met daarnaast tbs met dwangverpleging. Verder heeft de rechtbank de 40-jarige P.D. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met daarnaast tbs met dwangverpleging. Ten slotte heeft de rechtbank een 41-jarige man, G.B., veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 maanden, waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarde heeft de rechtbank (onder meer) bepaald dat G.B. zich bij het ingaan van de proeftijd moet melden bij de Reclassering Nederland.

F.H. schuwde volgens de rechtbank bij zijn handelingen de uitoefening van en de bedreiging met geweld niet. De rechtbank acht de gedragingen van deze man buitengewoon verwerpelijk en in beginsel slechts met een zeer langdurige gevangenisstraf te vergelden. Aan de andere kant heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van deze verdachte. Die blijken uit de milieurapportage, de psychologische rapportage en de psychiatrische rapportage die door de deskundigen over hem zijn uitgebracht. F.H. moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Omdat volgens de rapportage gevaar voor herhaling bestaat, maar psychiatrische behandeling tot een verandering ten goede zou kunnen leiden, heeft de rechtbank naast de gevangenisstraf, ook de tbs met dwangverpleging opgelegd.

Volgens de rechtbank werkte T.V. mee aan het door F.H. uitgeoefende geweld en de bedreiging daarmee. Zij komt naar voren als een vrouw bij wie sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank heeft het advies tot het opleggen van een voorwaardelijke tbs echter niet gevolgd: zij acht dit niet in overeenstemming met de ernst van de feiten, de geconstateerde gebrekkige ontwikkeling en daaruit volgende sterk verminderde mate van toerekening van T.V. De rechtbank heeft deze vrouw naast de gevangenisstraf dus toch tbs met dwangverpleging opgelegd.

De aan P.D. verweten feiten betroffen volgens de rechtbank niet alleen meerdere buurkinderen, maar ook haar eigen dochter, die zij juist als moeder geacht werd te beschermen. Om dezelfde redenen als in het geval van T.V. heeft de rechtbank in de zaak van P.D. het advies tot het opleggen van een voorwaardelijke tbs niet gevolgd. Ook P.D. is dus naast de gevangenisstraf tbs met dwangverpleging opgelegd.

Ten slotte heeft de rechtbank onder meer overwogen dat G.B. volgens de psychiater en de psycholoog ten aanzien van het bewezenverklaarde volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht.