Gemeente Zwolle

Assendorpers bouwen gezamenlijk aan
Wijkontwikkelingsplan Datum uitgave: 21-11-2001

Onderwerp :Wijkontwikkeling

Op donderdag 22 november komt een groot aantal Assendorpers bijeen in wijkcentrum de Enk om verdeeld over vijf buurtpanels te praten over de toekomst van hun wijk.

Bouwkeet
De vijf buurtpanels vertegenwoordigen de buurten Oud Assendorp, Nieuw Assendorp, de Wezenlanden, de Stationsbuurt en Pierik. Omdat de buurtbewoners bij elkaar komen om bouwstenen aan te leveren voor het wijkontwikkelingsplan (WOP) is wijkcentrum de Enk voor deze avond eenmalig omgedoopt tot "de Bouwkeet".
In "De Bouwkeet" staan vijf stamtafels, voor iedere buurt één. De buurtpanels hebben vóór deze avond al het nodige voorwerk gedaan. Zij hebben de kansen en knelpunten van hun buurt in kaart gebracht. Aan de hand van die kansen en knelpunten gaan de buurtpanels met elkaar in discussie. Het doel hiervan is aan het eind van de avond een gezamenlijke visie te hebben op de gewenste ontwikkeling voor Assendorp in de komende tien jaar.

Wijkontwikkelingsplan
Het wijkontwikkelingsplan Assendorp is één van de eerste wijkontwikkelingsplannen dat interactief, dus samen met de wijkbewoners, wordt opgesteld. Ook voor Zwolle Zuid werkt de gemeente op dit moment aan een interactief wijkontwikkelingsplan. Een wijkontwikkelingsplan geeft aan hoe de wijk zich in de komende tien jaar zou moeten ontwikkelen. Dat betreft alles wat er in een wijk gebeurt: het groen in de wijk, onderwijs, winkelvoorzieningen, onderwijsvoorzieningen, spelen en recreëren in de wijk etc.

Reactiewand
Naast de inbreng van de buurtpanels hebben ook alle inwoners van Assendorp individueel de mogelijkheid om hun mening over hun wijk te geven. Op vier plaatsen in de wijk (supermarkten Boni en Super de Boer, Parkschool en wijkcentrum de Enk) zijn reactiewanden geplaatst. Via reactieformulieren kunnen wijkbewoners hun visie kwijt. Daarnaast kunnen wijkbewoners hun ideeën opsturen of mailen naar de gemeente.

Professionals
Ook de professionals die in Assendorp werkzaam zijn (bijvoorbeeld de politie, woningcorporaties en de Stichting Welzijn Ouderen) zijn bezig hun visie op de toekomst van Assendorp te formuleren. Zodra de wijkbewoners en de professionals hun werk gedaan hebben (eind januari 2002) komen beide groepen tweemaal bijeen om hun visies te vergelijken en te bediscussiëren. Zodoende moet er één gezamenlijk wijkontwikkelingsplan totstandkomen. Dit concept WOP wordt dan nog voorgelegd aan de wijkbewoners. Naar verwachting kan besluitvorming in het college van B&W en gemeenteraad over het WOP Assendorp omstreeks juni 2002 plaatsvinden.

Bron: C Kühne Datum van 21-11-2001 tot 25-11-2001