Europa wil fietsen goedkoper maken

(Brussel - 22/11/01) De Europese Commissie overweegt ernstig om een verlaagd BTW-tarief mogelijk te maken voor de aankoop van nieuwe fietsen, fietsproducten en -diensten. Dat antwoordt Europees Commissaris Bolkestein op schriftelijke vraag E-2449/01 van Europees Parlementslid Bart Staes (Spirit). Nu bestaat er enkel een verlaagd BTW-tarief van zes procent voor fietsherstellingen.

Staes ondervroeg de Commissie over deze mogelijke BTW-verlaging na het lezen van de Commissiemededeling over de verbetering van de werking van het BTW-stelsel (COM(2000) 348). Daarin staat ondermeer dat de Commissie zinnens is bijzondere aandacht te besteden aan de invoering van verlaagde BTW-tarieven in sectoren die het scheppen van werkgelegenheid bevorderen of het milieu beschermen.

De Europese Ministerraad ging reeds in oktober 1999 akkoord met een tijdelijke verlaging van het BTW-tarief voor fietsherstellers. Een Koninklijk Besluit van 18 januari 2000 zettte deze richtlijn om in nationale wetgeving. Deze fiscale gunstmaatregel bestrijdt het zwartwerk en is goed voor de werkgelegenheid in de branche. Bovendien werpt meer fietsgebruik een gezonde dam op tegen het fileprobleem en is het milieuvriendelijk.

Spirit-parlementslid Staes beseft dat de fiets geen oplossing biedt voor alle prangende milieu- en mobiliteitsproblemen. Anderzijds is het wel zo dat alle fiscale aanmoedigingen van het gebruik van de tweewieler tenminste stappen in de goede richting zijn.

De vergoeding voor het woon-werkverkeer per fiets betekende reeds een aanmoediging van het fietsgebruik. Staes' voorstel om nu ook te zorgen voor een verlaging van de BTW op de aankoop van fietsen en aanverwante producten en diensten valt blijkbaar in goede aarde van de Europese Commissie. Commissaris Bolkestein verzekert Staes dat hij 'met zijn voorstel rekening zal houden' bij de komende evaluatie van de bestaande BTW-richtlijn. Zo'n beslissing kan het gebruik van de tweewieler enkel nog verder stimuleren. De uiteindelijke beslissing moet worden genomen door de ministers van Financiën die op het gebied van belastingen met unanimiteit moeten beslissen.

Meer info:
Bart Staes 0475/372757 en Geert Vranken 02/284.76.42 - 0485/59.24.43