Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

21-11-2001

Regels mestbemonstering
TRC 2001/11556 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In reactie op uw verzoek om informatie omtrent de stand van zaken betreffende het vast-stellen van regels voor de toepassing van een fraudebestendig bemonsteringssysteem voor mest, kan ik u het volgende melden.

Bij de invoering in 1998 van het mineralenaangiftesysteem (MINAS) is in overleg met de sector een gefaseerde verbetering van de bemonstering van drijfmest voorzien. De volgende stappen zijn tot op heden gezet:

datum
21-11-2001

kenmerk
DL.2001/5049

bijlage

* handmatige bemonstering van drijfmest (01-01-1998); * automatische bemonstering van drijfmest (01-01-2000); * automatische verpakking van het mestmonster (01-01-2001).

Deze stappen hebben thans geresulteerd in een systeem waarbij volgens een geautomati-seerde werkwijze, zonder tussenkomst van menselijk handelen, een representatief mest-monster wordt genomen.

Een volgende verbetering van de fraudebestendigheid zal worden gerealiseerd door elektronisch een onlosmakelijke koppeling te maken tussen de vracht drijfmest, het daarbij behorende monster en het administratieve bewijs van het transport, het mestafleverings-bewijs. Met CUMELA Nederland is, als belangenbehartiger van de intermediaire sector, overeenstemming bereikt over het te volgen traject. Het streven is er thans op gericht om per 1 januari 2003 voor te schrijven dat de unieke barcode van de monsterverpakking wordt uitgelezen met een scanner en vervolgens op een reçu of rechtstreeks op het mestafleveringsbewijs wordt uitgeprint. Een noodzakelijke voorwaarde voor invoering hiervan is dat medio volgend jaar een aangepaste monsterpot beschikbaar is, voorzien van de unieke nummering.

Zoals u terecht aangeeft was het streven er oorspronkelijk op gericht om al in het jaar 2002 verbeteringen door te voeren in de fraudebestendigheid van de bemonstering. Onder meer gelet op de tegenvallende resultaten van een eerder dit jaar georganiseerde praktijkproef ben ik tot het inzicht gekomen dat de volgende stap niet eerder dan met ingang van de genoemde datum van 1 januari 2003 kan worden gezet.

Als volgende stap in het verbeteren van de fraudebestendigheid van de bemonstering van drijfmest voorzie ik de registratie van de GPS-coördinaten van de laad- en losplek en het geautomatiseerd vastleggen van alle vrachtgegevens op een elektronische gegevens-drager. In 2002 zal een praktijkproef worden uitgevoerd die moet uitwijzen of, en zo ja wanneer, introductie van deze elektronische gegevensregistratie verantwoord kan plaatsvinden. Bij de opzet en de uitvoering van de praktijktest wordt CUMELA Nederland vanzelfsprekend betrokken.

Overigens biedt deze uitbreiding de intermediaire sector de mogelijkheid om de bij het laden, bemonsteren en lossen vastgelegde gegevens te integreren in de MINAS- en bedrijfsadministratie om zodoende een aanzienlijke lastenverlichting te bewerkstelligen. Het ligt op de weg van de markt om daar op in te spelen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst