Ministerie van Justitie

22.11.01

Gezamenlijk persbericht van OC&W en Justitie

Onderwijs voor alle jongeren in justitiele jeugdinrichtingen

Vanaf 1 augustus 2002 hebben alle jongeren in de 17 justitiële jeugdinrichtingen recht op erkend onderwijs. Het onderwijs wordt gegeven door scholen in het speciaal voortgezet onderwijs, die gespecialiseerd zijn in gedragsproblematiek. Dit staat in een overeenkomst die staatssecretaris Kalsbeek van Justitie en staatssecretaris Adelmund van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vandaag hebben ondertekend.

Zo'n 2000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar zijn opgenomen in een justitiële jeugdinrichting.

Op dit moment krijgen uitsluitend leerlingen binnen de negen particuliere justitiële jeugdinrichtingen erkend onderwijs. De jongeren die zijn opgenomen in een van de rijksinrichtingen volgen een dagprogramma waar educatieve programma's deel van uit maken. De kwaliteit van deze programma's is divers. Nu is besloten ook deze leerlingen erkend onderwijs te geven. Een goede opleiding biedt perspectief op een betere toekomst. De verantwoordelijkheid voor het onderwijs wordt hiermee overgeheveld van het ministerie van Justitie naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Met de overheveling zal de kwaliteit van het onderwijs verder worden verbeterd.

De leerlingen worden ingeschreven op een bestaande school in het speciaal voortgezet onderwijs, die gespecialiseerd zijn in gedragsproblematiek. Deze school richt binnen de jeugdinrichting een nevenvestiging in. De onderwijsinspectie houdt toezicht volgens de regels die voor de scholen aan de particuliere inrichtingen gelden. De behandeling en het onderwijs worden op elkaar afgestemd. Op basis van een uitgebreid intake-onderzoek wordt het onderwijs aangepast aan het niveau van de leerling. Dit kan variëren van vmbo tot vwo niveau. Ook bestaan er mogelijkheden voor leerlingen om modules te volgen op een Regionaal Opleidingscentrum.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 22-11-2001