Gemeente 's-Hertogenbosch

College wil bedrijventerrein Ertveld opwaarderen

do 22 november 2001

Als het aan het Bossche college van burgemeester en wethouders ligt, krijgt het bedrijventerrein Ertveld een grondige opknapbeurt. Het college heeft bij de provincie Noord-Brabant een projectvoorstel ingediend als subsidie-aanvraag in het kader van de TIPP-regeling, een subsidiebudget voor verbetering van bedrijventerreinen. In het projectvoorstel staat voor zon 15 miljoen gulden aan investeringen voor Ertveld-Noord. Het gaat om het verbeteren van de openbare ruimte, vernieuwing van de riolering en de ontwikkeling van de Kop van het Ertveld. Of het project definitief doorgaat wordt volgend jaar duidelijk. Dan wordt bekend of en hoeveel subsidie het voorstel ontvangt vanuit de TIPP-regeling. Vervolgens besluit de gemeenteraad of er extra middelen in de begroting kunnen worden vrijgemaakt voor Ertveld-Noord.

Het college wil met name investeren in het deel van Ertveld dat ten noorden van de Zandzuigerstraat ligt. Daar liggen aan weerszijden van de Ertveldweg circa 30 bedrijven die actief zijn in de bouw-, handels- en reparatiesector met zon 350 arbeidsplaatsen. Als bedrijventerrein is Ertveld-noord in een aantal opzichten gedateerd: er is niet genoeg parkeerruimte, het wegdek van de Ertveldweg is verouderd, de openbare verlichting en de groenvoorziening zijn aan verbetering toe en de kwaliteit van de bedrijfspanden is deels onvoldoende. Ook de riolering is op korte termijn aan vervanging toe.

De ondernemersvereniging Spoorzone, waar de bedrijven op Ertveld bij aangesloten zijn, heeft geïnventariseerd welke verbeteringen op Ertveld het meest noodzakelijk zijn en de gemeente hiervan op de hoogte gebracht. Het college heeft de voorstellen van de ondernemers grotendeels verwerkt in haar projectvoorstel en wil door een gecombineerde aanpak werk met werk maken. Zo kan tegelijk met vernieuwing van de riolering de Ertveldweg worden verbreed van 5 naar 7 meter en worden voorzien van een asfaltwegdek in plaats van de huidige klinkerverharding. Ook zouden op en rond de Ertveldweg een keerlus voor vrachtwagens, een aantal parkeervakken, extra groenvoorziening en nieuwe openbare verlichting moeten worden aangelegd. Daarnaast zou op de Kop van het Ertveld nieuwe bedrijfsbebouwing moeten komen in de sfeer van groothandel of een bouwmarkt.

Het college hoopt dat de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte een stimulans is voor bedrijven om tegelijkertijd hun eigen panden, voorterreinen en groenvoorziening te verbeteren. Daarom wil het college op 1 januari 2002 een subsidieregeling van start laten gaan, die het mogelijk maakt dat bedrijven op Ertveld-Noord bij het verbeteren van hun bedrijfspanden en/of buitenruimte 30% van de investeringen vergoed krijgen tot een maximum van 50.000,- ( 22.689,01). In december beslist de gemeenteraad of deze subsidieregeling er daadwerkelijk komt. Deze subsidieregeling moet overigens ook gaan gelden voor de bedrijventerreinen Overlaet (in Rosmalen) en Maasakkers (in Empel).