Gemeente 's-Hertogenbosch

Aanpak herontwikkeling GZG locatie

do 22 november 2001

Rond 2007 zal het Grootziekengasthuis uit de binnenstad verdwijnen. Daarmee komt een voor binnenstadsbegrippen omvangrijke locatie vrij die opnieuw kan worden ingevuld. Het nieuwe fusieziekenhuis is dan gebouwd op de huidige plek van het Willem Alexander Ziekenhuis.

Het GZG is gekocht door een combinatie van twee projectontwikkelaars, namelijk Heijmans Vastgoed uit Rosmalen en HBG uit Rijswijk. Met deze nieuwe eigenaren heeft het college van burgemeester en wethouders afspraken gemaakt over de aanpak die uiteindelijk moet leiden tot realisatie van de nieuwbouw.

Die aanpak bestaat uit een aantal stappen in een proces, dat er globaal als volgt uitziet:


1. Selectie stedenbouwkundige gereed eind 2002


2. Opstellen masterplan gereed eind 2004



3. Vaststellen structuurvisie gereed eind 2004

4. Maken bestemmingsplannen tussen 2005 en 2007

5. Ontwikkelen bouwplannen tussen 2005 en 2012

6. Realisatie vanaf 2007

Onderzoekend ontwerpen

Het college heeft nu besloten de eerste stap te zetten in dit proces: een stedenbouwkundige selecteren. Het komende jaar wordt tijd ingeruimd voor de keuze van een stedenbouwkundig ontwerper en wordt het accent gelegd op onderzoekend ontwerpen. Daarna wordt een masterplan ontworpen. Onder onderzoekend ontwerpen wordt het volgende verstaan: de opgave om voor het GZG terrein een plan te ontwikkelen is complex, het is een fors gebied en de ligging van het gebied vraagt om een zorgvuldige benadering. Om zicht te krijgen op de ruimtelijke mogelijkheden van het gebied wordt een drietal ontwerpers/adviseurs gevraagd een beeld te ontwerpen op basis van een indicatief programma van eisen. Op deze wijze kan een beter inzicht worden verkregen welke weg moet worden ingeslagen voor de vervolgstappen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de situering van de verschillende onderdelen van het indicatieve programma van eisen (mediatheek, culturele functies, woningen, winkels, etcetera) maar ook om de situering van openbare ruimte: kiezen we voor een plein aan het water voor een centraal plein of iets anders. Het kan ook gaan over de vraag welke functie aan de monumenten wordt gegeven en of alle niet monumenten gesloopt moeten worden. Vanzelfsprekend wordt gezocht naar een goede inpassing van het plan in de binnenstad. Kortom in dit stadium wordt het aantal beperkingen zo klein mogelijk gehouden.

Hoogwaardig masterplan

Zoals gezegd is de opgave voor het GZG terrein complex. Dat stelt ook hoge eisen aan degene die uiteindelijk het masterplan gaat maken, zeker ook omdat de samenwerking langdurig en duurzaam moet zijn. Deze persoon moet in de volgende fase tot een aantal zaken in staat zijn:


- de ontwerper moet het programma van eisen ruimtelijk vertalen in een hoogwaardig masterplan, dat rekening houdt met de kwaliteiten van de historische stad en de locatie, dat toekomstgericht is en een zelfde soort flexibiliteit in zich heeft als de historische stad;


- de beoogde ontwerper dient ervaring te hebben met dit soort opgaven en moet in staat zijn met verschillende partijen een dergelijk proces te kunnen coördineren;


- in het stadium na het masterplan zal de ontwerper een coördinerende functie krijgen als supervisor voor deelplannen. Dat vraagt dus iemand die zowel beschikt over stedenbouwkundige, architectonische en communicatieve vaardigheden, zowel naar architecten toe die deelopdrachten uitvoeren, als naar politiek, burgers, gemeente en ontwikkelaar.

De komende periode is er mede op gericht om te sonderen welke persoon het beste voldoet aan deze eisen. Daarbij is gekozen voor een proces waarbij een aantal malen contact wordt gelegd via een soort workshop benadering.

Mogelijke kandidaten

De gekozen aanpak is overlegd met de rijksbouwmeester: Prof.ir.Jo Coenen. Vervolgens is in overleg met hem een groslijst opgesteld van mogelijk geschikte kandidaten uit binnen- en buitenland. Van al deze kandidaten is documentatie opgevraagd. Uiteindelijk is gekozen voor de volgende drie personen/bureaus:


- Bob van Reeth, huidig Vlaams bouwmeester (de pendant van onze rijksbouwmeester);


- Bureau MBM (Martorell, Bohigas, Mackay) uit Barcelona;

- Frédéric Borel uit Parijs.

Wanneer de drie schetsen gereed zijn zal er een toetsingsrapport worden opgesteld. Dat rapport en de drie plannen zullen onderwerp worden van een openbare discussie. De plannen zullen enkele weken ten toon worden gesteld en in een afsluitend publieke debat zal iedereen de gelegenheid krijgen om zijn of haar mening over de plannen te ventileren. Op basis van alle dan verkregen reacties zal de gemeenteraad besluiten welke stedenbouwkundige de vervolgopdracht krijgt.

De aanpak waartoe het college nu heeft besloten is besproken met een klankbordgroep waarin zitting hebben: het Centrummanagement, de bewonersvereniging leefbare binnenstad en vertegenwoordigers van de monumenten belangenorganisaties.