Milieudefensie

PERSBERICHT

Jongeren Milieu Aktief
Postbus 19199
1000 GD Amsterdam

Amsterdam, 20 november 2001

LANDELIJKE START AKTIE 'VET ONBESPOTEN'

Jongeren aktief voor biologische friet in fastfoodzaken

Op 22 november zal bij CREA op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam de landelijke Ekofriet-Promotietour van start gaan. 's Middags vanaf 15:00 uur worden daar biologische frieten uitgedeeld aan studenten en worden handtekeningen verzameld voor de stelling:"Ik wil ook bij de Burger King, McDonald's, KFC en de Febo een biologisch patatje kunnen scoren!". 's Avonds vanaf 18:00 uur is het Ekofriet- Promotieteam te vinden bij het Universitair Sportcentrum.

In de komende vier weken trekt Jongeren Milieu Aktief met een mobiele snack-kar door Nederland. In zeven studentensteden worden hogescholen, universiteiten en uitgaanscentra aangedaan om daar biologische friet uit te delen en te promoten. De Ekofriet-Promotietour na Amsterdam:

vrijdag 23 november: Utrecht donderdag 29 november: Groningen vrijdag 30 november: Nijmegen donderdag 6 december: Wageningen vrijdag 7 december: Maastricht donderdag 13 december: Delft

Met behulp van de Promotietour wil JMA jongeren informeren over de verschillen tussen biologische en gangbare landbouw, en aantonen dat er voldoende belangstelling bestaat onder jongeren voor biologische snacks. JMA wil zo ook de fastfoodketens over de drempel naar biologisch voedsel helpen.

In tegenstelling tot de biologische landbouw, worden in de gangbare aardappelteelt nog steeds grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt (meer dan 2000 ton in het jaar 2000). Hoewel phytopthora al decennia geldt als de gevreesde 'aardappelziekte' zijn de preventieve inspanningen in de productieketen niet navenant groot. Er wordt al jaren gesproken over resistente aardappelrassen en teeltmaatregelen, maar in de praktijk waant men zich in de gangbare aardappelteelt toch veilig onder de chemische paraplu.

Biologische voeding is in opkomst, maar de snacksector blijft hierin achter. Voor veel producten is op dit moment een biologische variant te verkrijgen, maar wil je in de stad een patatje scoren, dan kun je als milieubewuste jongere op weinig plaatsen terecht. Hier willen JMA en Milieudefensie verandering in brengen. In de Nederlandse voedselindustrie neemt de aardappelsector een belangrijke plaats in, en mogelijkheden voor biologische aardappelteelt zijn er genoeg. Hoog tijd dus voor de Burger King, Mc Donalds, KFC en Febo om over te stappen naar biologisch! Deze friet hoeft niet veel duurder te zijn dan de gangbare friet; zo valt eenvoudig een grote milieuwinst te behalen.

GeĂŻnteresseerden kunnen de actie steunen door op de website hun mening kenbaar te maken;
www.milieudefensie.nl/campagnes/voedsel/ekofriet.


* Einde bericht -

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Jongeren Milieu Aktief, Laura Romijn, Tel: 020-5507436, Fax: 020-5507437, Prive: 06-27542264

Jongeren Milieu Aktief

teken ook voor vet onbespoten: www.md/campagnes/voedsel/ekofriet


------- End of forwarded message -------
---