Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 22 november 2001

PvdA KOMT OP VOOR HOGER BEROEPSONDERWIJS TIJDENS BEGROTINGSBEHANDELING ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

Het hoger beroepsonderwijs komt steeds verder in de financiële problemen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer studenten een hbo-opleiding gaan volgen. Dat is belangrijk omdat op de arbeidsmarkt een grote behoefte is aan deze mensen. Het hoger beroepsonderwijs leidt op voor maatschappelijk relevante beroepen, zoals bijvoorbeeld de leraar en de verpleegkundige. De hbo-instellingen kregen de afgelopen jaren wel meer studenten maar niet meer geld. Hierdoor is het gemiddelde bedrag dat instellingen te besteden hebben per student steeds lager geworden. Het bedrag per student is sinds 1996 gedaald van 9.800 naar 9.300 gulden voor het komend studiejaar, terwijl de kosten flink omhoog zijn gegaan. Denk alleen maar aan de investeringen voor het gebruik van computers.

Na veel druk - en diverse moties van de PvdA - heeft de minister uiteindelijk bij begroting voor het jaar 2001 het budget wat opgehoogd. Tegelijkertijd kregen de instellingen meer taken. Het afgelopen jaar werd daar weer op bezuinigd. De ramingen van het ministerie van OCW voorspelde dat er minder meer studenten zouden komen. Afgelopen weken bleek uit gegevens van de HBO-raad dat dit niet klopt. Er zijn net zoveel studenten als vorig jaar. Maar het budget is gekort met 61 miljoen voor 2001 en 59 miljoen voor 2002.

Woordvoerder 03-iette Hamer vindt dit onterecht: 'Toen zich meer studenten aanmeldden, kwam er geen extra geld. Nu wordt er bezuinigd bij het eerste gerucht dat het er wel eens een paar minder meer zouden kunnen zijn. We hebben de minister er steeds voor gewaarschuwd dat dit niet zou kloppen'.

De PvdA-fractie heeft, vooruitlopend op de behandeling van de begroting 2002, aan de minister gevraagd om de bezuiniging weer in te trekken. Deze week zijn hierover kamervragen gesteld: 'Hij is het aan zijn eer verplicht om dit nu te doen', vindt Hamer. De PvdA zal hem hier dus stevig op aanspreken bij de begrotingsbehandeling. Hamer: 'Je kunt niet aan de ene kant roepen dat er meer leraren en verpleegkundigen opgeleid moeten worden en aan de andere kant bezuinigen'.

De PvdA vindt het buitengewoon teleurstellend dat minister Hermans geen opening wil bieden om maatschappelijk relevante hbo-masters te bekostigen. Terwijl er op de arbeidsmarkt een grote behoefte aan is. Ook hierover heeft de Kamer een PvdA-motie aangenomen. Maar deze is niet uitgevoerd. De minister heeft zijn mond vol over het feit dat mensen langer moeten blijven leren. Maar feitelijk doet hij niets om dit te stimuleren. Juist het hbo biedt studenten een kans om op latere leeftijd toch nog een hbo-opleiding te volgen. Veel jongeren met een middelbare beroepsopleiding kunnen via het hbo hun carrièreperspectief te verbeteren. Die kans zouden ze anders niet hebben!