GroenLinks


-

Politiek vrouwenoverleg eist maatregelen tegen SGP

22 november 2001

In een open brief aan minister De Vries van Binnenlandse Zaken en minister Korthals van Justitie, vraagt het politiek vrouwenoverleg de ministers om wettelijke maatregelen te treffen tegen de uitsluiting van vrouwen binnen de Staatkundige Gereformeerde Partij.

Het politiek vrouwenoverleg vindt dat het uitsluiten van vrouwen in een politieke partij indruist tegen een fundamenteel mensenrecht, dat zowel in internationale verdragen als in de Nederlandse Grondwet in vastgelegd.

Het politiek vrouwenoverleg is een platform rond emancipatie, bestaande uit vrouwen uit de vijf grootste partijen (PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks).

De open brief:

Ter attentie van: Minister De Vries van Binnenlandse Zaken Minister Korthals van Justitie

Ter kennisname: Bestuur en fractie van de SGP

Utrecht, 22 november 2001

Geachte ministers,

Het VN-comité ter bestrijding van discriminatie wil dat de Nederlandse regering een einde maakt aan de uitsluiting van vrouwen bij de kandidaatstelling voor politieke functies bij de SGP. Dit is totnogtoe niet gebeurd. Staatssecretaris Verstand van Emancipatie heeft aangegeven dat zij er niet voor voelt om wettelijke maatregelen te nemen, aangezien dit neer zou komen op een verbod voor de SGP. Dit zou niet in onze democratische samenleving passen. Naar mening van het Politiek Vrouwenoverleg past echter juist een politieke partij die vrouwen uitsluit niet in onze democratische samenleving.

De vrijheid van vereniging is hetgeen waarop de SGP zich beroept wat betreft de uitsluiting van vrouwen. Een politieke partij heeft echter een specifieke functie in de samenleving: een functie in het besturen van een land. De regering heeft meermalen aangegeven dat zij naar gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in alle bestuurslagen van Nederland streeft. Het beleid van de SGP om vrouwen uit te sluiten van het landelijk, provinciaal, gemeentelijk en overige bestuur gaat rechtstreeks tegen dit streven in.

Het uitsluiten van vrouwen in een politieke partij druist in tegen een fundamenteel mensenrecht, gelijke rechten en mogelijkheden voor mannen en voor vrouwen, dat zowel in internationale verdragen als in de Nederlandse Grondwet is vastgelegd. Het Politiek Vrouwenoverleg verneemt dan ook graag van u met welke maatregelen u als verantwoordelijk ministers hoopt dit probleem op te lossen.

Met vriendelijke groet,

Marije Cornelissen,
Voorzitter Politiek Vrouwenoverleg 2001

Cc: Staatssecretaris Verstand van Emancipatie


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl