Productschap Wijn

Nieuws

Oogstbericht Italië door René van Heusden

Italië kleine oogst 2001 als gevolg van nachtvorst en droogte

De Italiaanse wijnoogst is in 2001 uitgekomen op een volume van ongeveer 51 miljoen hectoliter. Dit betekent een daling van 5% in vergelijking met 2000. Samen met 1997 is 2001 een van de kleinste jaren van de afgelopen vier decennia. Kwalitatief is het een goed tot zeer goed jaar worden, zij er dat er wel nodige regionale verschillen zijn.
Kenmerkend voor de oogst 2001 is de vroege rijpheid van de druiven, met een voorsprong van 5 tot 10 dagen op het normale tijdstip, en de nodige concentratie. Als gevolg daarvan hebben veel rode wijnen een krachtige structuur, terwijl de witte over een goede zuurgraad beschikken.
Veel wijngaarden, van het hoge noorden tot in het diepe zuiden, werden laat in het voorjaar getroffen door nachtvorst en hagel, wat leidde tot een lager rendement. Ook de droge zomer werkte rendementverlagend, zij het dat de effecten door toepassing van noodirrigatie nog enigszins beperkt bleven. De droogtestress zorgde ook voor de nodige problemen bij de rijping van het fruit. Toen er in de tweede helft van september eindelijk regen viel, was dat in heel wat streken meer dan welkom. Vooral laat rijpende druivenrassen hebben hier in hun ultieme rijpingsfase nog van kunnen profiteren. Ziekten hebben in 2001 maar weinig schade aangericht. Wel kregen diverse streken in Noord Italië, zoals o.a. Piemonte, Veneto en Trentino, af te rekenen met bladverkleuring.

Een overzicht van de belangrijkste regios:
Piemonte kende, behoudens de vorst van 15 april en de daaruit resulterende verkleuring van bladeren, een vrij probleemloze vegetatie. Mede omdat de kans op oïdium onder controle gehouden kon worden is het volume hier gemiddeld ruim 10% hoger uitgevallen dan vorig jaar. Voor Dolcetto bedraagt de stijging zelfs 15%. Vooral bij de laat geoogste druiven is dankzij de neerslag in september sprake van een uitstekende kwaliteit.
In de regio Lombardia (Lombardije) rekende men begin september nog met een daling van de opbrengst, maar uiteindelijk bleek er toch sprake van een lichte stijging, met name in Oltrepò Pavese. In Franciacorta, waar geplukt werd tussen 20 augustus en 15 oktober, bleef het volume ongeveer hetzelfde als in 2000. Het eerste oordeel over de kwaliteit is: zeer goed.
Ook in de Veneto viel het na afloop van de oogst best mee. Ook daar had eerder in het jaar de droogte zich laten voelen, met name in de omgeving van Vicenza en Verona. Prosecco en Valpolicella kregen bovendien te maken met hagel. Daar staat dan wel tegenover dat de mostgewichten vaak wat hoger liggen dan vorig jaar. Witte wijnen scoren hier over het algemeen beter dan rode, omdat die laatste een beetje te lijden hadden door de combinatie van regen en koelte na medio september.
Trentino en Alto Adige/Südtirol zitten aan de pluskant met een volumestijging van 5%. Afgezien van wat sporadische hagel verliep de vegetatie hier min of meer normaal. De regen van eind september was niet al te storend, zodat de kwaliteit over het algemeen goed tot zeer goed is. In de omgeving van Bolzano/Bozen begon de pluk op 10 september. Chardonnay en Blauburgunder (Pinot Noir) behoren tot de meest succesvolle druiven van dit jaar. In Trentino werden de eerste trossen al op 22 augustus binnen gehaald. Zowel rood o.a. Merlot en Teroldego als wit o.a. Pinot Grigio en Chardonnay hebben het hier goed gedaan. In Trentino is men dit jaar trouwens ook zeer te spreken over de resultaten van de seksuele verwarring ter bestrijding van de druivenbladroller.
Friuli komt dit jaar uit op een oogstvolume dat ongeveer gelijk is aan dat van 2000, en dat was genereus. Anders dan vorig jaar, toen er een vroege rijping plaatsvond, viel de oogst nu in de normale periode. Voor de witte druiven begon die eind augustus. Goede resultaten worden gemeld voor Pinot Bianco en Pinot Grigio, Tocai Friulano en Sauvignon. De pluk van de rode werd wat verstoord door variabele weersomstandigheden eind september-begin oktober. Niettemin hebben Merlot en Refosco het goed gedaan.
Waar men zich in Friuli wel steeds meer zorgen over begint te maken is de aanwezigheid van vuurzwam, vooral in wijngaarden met een jonge aanplant.
Toscana (Toscane) geeft een enigszins wisselend beeld te zien, bij een algemene daling van het volume van gemiddeld ruim 15%. Er zijn echter uitschieters van 25 tot 40% minder! Naar alle waarschijnlijkheid zal dit een behoorlijke prijsstijging tot gevolg gaan hebben. Eerste berichten spreken zelfs van verhogingen met 25%. In hoe verre zon politiek realistisch is, is echter hoogst twijfelachtig. Chianti kent een daling van minstens 5%. De stokken ontwikkelden hier kleine druiven met een dikke schil. Dit betekent enerzijds een hoge concentratie, maar anderzijds ook een gevaar van te hoge tanninewaarden in de wijn. Vorig jaar bleek dit ook al een probleem te zijn, ondanks de aanvankelijk zeer hoog gespannen verwachtingen. Montalcino (Brunello) en nog meer Montepulciano (Vino Nobile) zitten nog veel meer in de min. Hier hebben vooral de lager gelegen wijngaarden zwaar geleden onder de vorst. Vooral in deze DOCGs valt dan ook het ergste te vrezen voor de prijsontwikkeling. Nog meer vorstperikelen, dit keer in Umbria (Umbrië). Daar zorgde de voorjaarskou voor een daling met maar liefst 20%! Vooral het oosten kreeg het hard te verduren. Ook hier plukte men later vanwege de droogte kleine druiven met dikke schillen.
Tot kort voor de oogst leken de Marche (de Marken) het er beter van afgebracht te hebben, maar helaas. Hier is bedraagt de daling in volume gemiddeld 15%. Die daling komt in zijn geheel op rekening van de Sangiovese. De Verdecchio daarentegen deed het een stuk beter. De kwaliteit is hier bovendien zeer goed.
In de zuidelijker gelegen regios, waaronder Lazio (Latium), Campania (Campanië), Abruzze (Abruzzen), Puglia (Apulië) en Sicilia (Sicilië) is de trend over het algemeen negatief wat betreft de opbrengst. De combinatie van vorst en droogte heeft hier op veel plaatsen geleid tot zowel kwantitatieve als kwalitatieve problemen. De daling in opbrengst varieert hier tussen 5 en 15%. Ook al dacht men na een regenrijke winter over voldoende waterreserves te beschikken, onder invloed van de extreme droogte hebben veel trossen geen volledige rijping bereikt. Campanië profiteerde van regen in begin september, waardoor toch nog een bijna normale hoeveelheid druiven geoogst kon worden. In Apulië was de daling daarentegen dramatisch, terwijl ook Sicilië ver achterblijft bij wat men daar gewend is. Sardegna (Sardinië) leek enige tijd de uitzondering op de regel in het zuiden te gaan vormen, maar het blijkt uiteindelijk toch ook tot de grote verliezers te behoren in termen van kwantiteit. Deze teruggang wordt wel gecompenseerd door een uitstekende kwaliteit.


Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum