Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 22 november 2001

ARMOEDEMONITOR STEMT PvdA POSITIEF

Uit vandaag, in de Armoedemonitor van het SCP, gepresenteerde cijfers blijkt dat het percentage lage inkomens in de periode 1996-2001 met een derde is gedaald. De Partij van de Arbeid is verheugd over deze cijfers. Ze tonen het succes aan van het sociaal beleid, dat in 1996 door PvdA-minister Melkert werd ingezet in het kader van armoedebestrijding en verder werd doorgevoerd door de PvdA-ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanuit de inzet van de paarse samenwerking in het Kabinet.

Vooral gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande ouderen profiteren van de maatregelen die genomen zijn voor de verbetering van de inkomenspositie van mensen met een inkomen op of rond het minimum.

Opvallend is ook dat in die jaren het percentage mensen dat aangeeft moeilijk rond te komen van een laag inkomen is gedaald van 42% naar 29%. Voorts is de kans voor mensen met een baan om uit de armoede te geraken groot (60% a 80%). Dit geldt vooral voor ex-bijstandsontvangers.

Er is veel gedaan. Maar uit de rapportage blijkt ook dat er nog veel te doen valt om de inkomenspositie van mensen met een minimum inkomen te verbeteren. Het stimuleren van het uitstromen van een uitkering naar werk is daar één van, omdat werk nog steeds dé succesfactor is om het inkomen te verbeteren.

Het niet gebruiken van bijzondere bijstand, vooral door mensen die langdurig op een laag inkomen zitten, is hoog (56%). Juist voor deze groep, die geen uitzicht heeft op de arbeidsmarkt, heeft de PvdA de motie 'Lang-Laag' ingediend. Daarmee krijgen deze mensen een inkomensondersteuning van 1000 gulden per jaar (alleenstaande ouders 900 gulden en alleenstaanden 700 gulden). Het Kabinet heeft inmiddels toegezegd de motie met ingang van 2002 uit te voeren. De PvdA ziet deze maatregel als een antwoord op een van de in het rapport gesignaleerde problemen.

Woordvoerder: Saskia Noorman-den Uyl 070-318 2766 of 06-22 66 17 35