IDEE

Welvaart is oorzaak echtscheiding

Amsterdam, 22 november 2001. Het deze week verschenen CBS-rapport Samenleven schetst een somber beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse gezinssamenstelling. Bij elk nieuw gesloten huwelijks is de kans op scheiden vijfentwintig procent. Vrouwen lijken alleen zolang ze opgroeiende kinderen verzorgen een stabiele relatie te willen hebben. De eerste draconische voorstellen zoals een verbod op echtscheiding voor gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar, dienen zich inmiddels aan. 'Een kwalitatief ongetwijfeld goed uitgevoerd onderzoek', aldus M.de Graaff, mede-directeur van het IDEE, het Institute of Deep Economy and Ethics, 'maar de door het CBS genoemde oorzaken verklaren de veranderingen niet.' Als belangrijkste oorzaken van de veranderende gezinssamenstelling noemt het CBS de komst van de pil, de veranderde relaties op de arbeidsmarkt en het verdwijnen van het geloof in het hiernamaals.

Volgens het IDEE zijn er heel andere oorzaken voor de desintegratie van het gezin en de instabiliteit van relaties. In de afgelopen vijftig jaar zijn opleidingsniveau en welvaart voor het individu enorm toegenomen. Daarin ligt de werkelijke oorzaak van de veranderingen. Welvaart en kennis zijn de materiële grondslagen voor de vrijheid van keuze voor de hedendaagse individuen. We zien nu de zelfstandigheid en het levenspatroon in de hele samenleving doordringen, welke in de achttiende eeuw alleen voor de gegoede burgerij was weggelegd. 'De revolutionaire kracht van geld en kennis worden door het CBS over het hoofd gezien', aldus De Graaff.

Welvaart en opleiding geven mannen en vrouwen in deze tijd een zelfstandig bestaan. Hierin ligt de oorzaak van het verdwijnen van traditionele gezinsvormen en de afnemende stabiliteit van relaties. Dit wordt met name duidelijk uit de financiële gevolgen van echtscheiding. Vroeger betekende dit bittere armoede voor vrouw en kinderen. Tegenwoordig kunnen mannen zich een goede alimentatie veroorloven en blijven vrouwen veelal werken wanneer er kinderen komen.

Het instituut maakt zich zorgen over de oppervlakkige analyse van grote maatschappelijke veranderingen en de problemen die hiermee gepaard gaan. Komende week verschijnt haar eerste publicatie Deep economy die hier dieper op ingaat.

IDEE is het Institute of Deep Economy and Ethics, dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek doet naar de samenhang tussen economie, maatschappij en ethiek. Zij richt zich hierbij op fundamentele structuren in de samenleving. Na een voorbereidingsperiode van enkele jaren is het instituut dit jaar van start gegaan.