Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 61, 21 november 2001

IKB voorbeeld voor nieuw Duits ketensysteem

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) gaan actief participeren in het nieuwe Duitse ketengarantiesysteem Qualität und Sicherheit (QS), dat tijdens de vakbeurs Anuga is gepresenteerd. Daarbij is het Nederlandse kwaliteitssysteem IKB als lichtend voorbeeld genoemd. Doel van de participatie is om IKB volgens QS voorwaarden erkend te krijgen.
Dit versterkt de positie van IKB-waardig vlees op de Duitse afzetmarkt.

Bij de presentatie van het QS systeem is benadrukt dat het systeem open moet staan voor buitenlandse deelname. Daartoe hebben de initiatiefnemers van QS aan de PVE gevraagd ondersteunend lid te worden. De PVE hebben positief gereageerd, evenals de Danske Slagterier, om mee te werken aan de ontwikkeling van het QS systeem voor de varkensvleesproductie. Inmiddels hebben diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de PVE en de initiatiefnemers van QS.

De PVE zijn verheugd met het nationale Duitse ketengarantiesysteem QS. `Met kwaliteitssystemen als IKB en QS kan het vertrouwen van de Europese consument verder worden teruggewonnen en behouden. Het is een belangrijke stap op weg naar één kwaliteitstandaard in Europa, waarmee de transparantie van de voedselproductie vergroot wordt'.

EU-erkenning

Het is de wens van de PVE, dat de Europese Commissie serieuze kwaliteitszorgsystemen gaat erkennen. Erkende systemen moeten in de ogen van de PVE tenminste alle fasen van de productie omvatten, door onafhankelijke organisaties worden gecontroleerd en over een goed sanctiesysteem beschikken.

Integrale Keten Beheersing

In Nederland bestaat het IKB systeem sinds 1992. IKB omvat de hele productieketen vanaf het veehouderijbedrijf tot en met de detailhandel. Inmiddels bestaan IKB regelingen voor de sectoren varkens, runderen, kalveren, pluimveevlees, kalkoenen en eieren. De vrijwillige regelingen kennen deelnamepercentages van 80 tot 95%. De eisen en structuur van de regeling IKB Varkens worden momenteel verder aangescherpt.

Zie ook Sectorinfo Vee en Vlees nr. 47, via actueel / sectorinfo.