Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 22 november 2001

PvdA: ANDERE KABINETSFORMATIE NOODZAKELIJK

Tijdens de komende kabinetsformatie moet de politieke verantwoordelijkheid beter zichtbaar worden. Zo snel mogelijk na de verkiezingen dient een debat in de Tweede Kamer plaats te vinden over de consequenties van de verkiezingsuitslag. Het beëdigen van ministers en staatssecretarissen zou niet meer in de beslotenheid van het paleis moeten plaatsvinden. Tenslotte dient na deze beëdiging zo snel mogelijk het debat over de regeringsverklaring te worden gehouden. 'Nu zien we nieuwe ministers heel even op de trap van paleis Huis ten Bosch en blijft de Tweede Kamer veel te lang leeg.' Dit zegt PvdA-kamerlid Peter Rehwinkel vanavond tijdens een lezing over 'Politiek en Oranje' in de Pauluskerk van dominee Hans Visser in Rotterdam.

Rehwinkel erkent dat het staatshoofd vooral tijdens de kabinetsformatie een politieke rol speelt. Op basis van aan haar uitgebrachte adviezen wijst de Koningin kabinets(in)formateurs aan en geeft hun een opdracht, maar vaak laten de adviezen bepaalde marges. 'Dit is de ruimte die politici onbenut laten. Zij slagen er niet in om gezamenlijk uit de verkiezingsuitslag een conclusie te trekken, om zo hun verantwoordelijkheid te nemen. Het zou pure winst zijn voor onze democratie, als na de volgende verkiezingen vanuit de Tweede Kamer bij de Koningin een kabinets(in)formateur wordt voorgedragen', aldus de PvdA-woordvoerder.

Democratie betekent ook een keuze voor zo groot mogelijke openheid. Rehwinkel vindt het niet meer van deze tijd, dat de pers bij de beëdiging van ministers en staatssecretarissen wordt geweigerd: 'De camera's moeten nauwgezet registreren hoe bewindslieden een getrouwe vervulling van hun ambt zweren of beloven.' Dat ook na de beëdiging de Tweede Kamer soms enkele weken leeg blijft, vindt Rehwinkel eveneens een probleem. 'Ministers horen van de trap van het paleis naar de Tweede Kamer te gaan om daar verantwoording af te leggen. Nu zien we ze op de avond van hun aantreden uitgebreid op de televisie, maar laat de regeringsverklaring in het parlement veel te lang op zich wachten.' De PvdA-fractie wil bij de komende kabinetsformatie deze voorstellen graag verwezenlijkt zien.



Partij van de Arbeid