KERKEN IN ACTIE

Afghanistan experts bezoeken Nederland

Utrecht, 22 november 2001

Afghanistan experts bezoeken Nederland

Kerken in Aktie en ICCO organiseren a.s. maandagmiddag 26 november in Den Haag een bijeenkomst over Afghanistan.

De ontwikkelingen in Afghanistan volgen elkaar snel op. De opmars van de Noordelijke Alliantie intensiveert de discussie binnen de internationale gemeenschap over de toekomst van Afghanistan. Kerken in Aktie en ICCO willen met de bijeenkomst een bijdrage leveren aan het politieke debat.

Kamerleden, academici, ambtenaren van het ministerie, Nederlandse Afghanistan experts en vertegenwoordigers van hulporganisaties zullen spreken over de actuele (humanitaire) situatie in Afghanistan. Ze plaatsen de problematiek van Afghanistan in zijn regionale context en proberen inzicht te krijgen in de internationaal-rechtelijke context van de huidige oorlogsinspanningen en mogelijke post-oorlogsscenario s.

Een drietal buitenlandse gastsprekers verzorgt een inleiding: mevrouw Leicht, directeur Human Rights Watch Europa; mevrouw S. Mahmood, reporter van Afghaanse sectie van BBC-Worldservice over de gevolgen van de oorlog op met name de Afghaanse vrouwen. Mevrouw Mahmood reist veel op Afghanistan en heeft een sterke mening over de mensenrechtenschendingen door de Noordelijke Alliantie en de toekomst van vrouwen in Afghanistan;
de heer R.Templer, programmadirecteur Azie van de International Crisis Group.