Gemeente Amsterdam

Thema 4e jongerenparticipatieprijs: jongeren hebben recht van spreken

Hoe kun je je eigen buurt leuker, mooier of veiliger maken? Meer dan duizend jongeren (12-18 jaar) van dertien middelbare scholen in Amsterdam gingen met deze vraag aan de slag. Op 20 november - tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het kind - presenteren zij tijdens de slotmanifestatie van de Amsterdamse Jeugdparticipatie Prijs hun plannen in het Werkteater.

Met deze 'jeugdparticipatieprijs' wil de gemeente jongeren laten zien dat zij wel degelijk invloed hebben op hun omgeving. En bij woorden blijft het niet, want ook in voorgaande jaren zijn er al enkele (succesvolle) projecten door jongeren op poten gezet.

Tijdens de grote slotmanifestatie in het Werkteater presenteren de leerlingen hun plannen. Van elke school worden de beste drie plannen op een projectenmarkt gepresenteerd. Bij deze presentatie zijn veel raadsleden van de gemeente en de stadsdelen aanwezig. Een deskundige jury kiest de beste drie plannen uit, die door de gemeente worden beloond met de Amsterdamse Jeugdparticipatie Prijs bestaande uit een bedrag van drie keer ¤ 1.000 (2.204 gulden), die de jongeren kunnen gebruiken voor de uitvoering van hun plan. De beste projecten gaan ook door naar de landelijke slotmanifestatie begin 2002.
De dag heeft een feestelijk karakter met o.a. workshop rappen, klimwand, haarvlechten, henna tattoos, eten, drinken en nog veel meer.

Het project is een initiatief van de gemeente Amsterdam de hand van de Codename Future onderwijsmethode en is gericht op het stimuleren van politieke en maatschappelijke participatie onder jongeren en wordt via internet uitgevoerd. Jongeren uit het voortgezet onderwijs in Amsterdam bedenken plannen om in hun eigen omgeving iets te verbeteren voor de toekomst. Op deze wijze laten zij zien dat ze bereid en in staat zijn om zelfstandig werk te maken van een duurzame toekomst.

De jongeren werden tijdens het maken van de plannen geadviseerd door verscheidene raadsleden van de gemeente. Deze raadsleden bezochten ook de scholen en gaven ook les aan de leerlingen.

De slotmanifestatie was dit jaar gekoppeld aan de Internationale Dag van de Rechten van het kind.

Lisa Neves Gonçalves


---


-

© gemeente Amsterdam - 22-11-2001