Gemeente Nieuwegein

Collebesluiten 20 november 2001
B&W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Welzijnszaken/Burgerzaken (2001/12409)
De kieswet schrijft voor dat in iedere gemeente, telkens voor een periode van vier jaar, een hoofdstembureau/centraalstembureau wordt ingesteld. Dit stembureau bestaat uit vijf leden, staat onder voorzitterschap van de burgemeester en heeft controlerende en vaststellende taken bij onder meer de registratie van politieke groeperingen, kandidaatstelling en vaststelling van de verkiezingsuitslag. In verband met het aflopen van de benoemingstermijn van het huidige hoofdstembureau/cen-traalstembureau, heeft het college voor de komende vier kalenderjaren (2002 tot en met 2005)een nieuw hoofdstembureau/centraalstembureau samengesteld en benoemd.

Bestuursdienst/Communicatie en Representatie (2001/12408) In het kader van de invoering van de nieuwe huisstijl van de gemeente Nieuwegein zijn er in 2000 vlaggen gemaakt met het logo van de gemeente, in drie verschillende kleurstellingen. Elke vlag is een uiting van deze huisstijl van de gemeentelijke organi-satie (logo, kleurgebruik en visuele elementen). Wat echter nog ontbrak, was een gemeentevlag met wapen van de stad Nieuwegein. Het college heeft besloten tien vlaggen met het wapen van de stad Nieuwegein te laten maken. De gemeente zal deze vlag gebruiken bij speciale gebeurtenissen, ontvangsten (natio-naal/internationaal), enzovoort.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijnszaken/Welzijn (2001/10921)
Het college heeft besloten om met betrekking tot de opvang van de in Nieuwegein verblijvende asielzoekers in overleg te treden met het Centraal Orgaan voor de Opvang van Asielzoekers (COA) om te onderzoeken of een overname van de gemeentelijke zorg door het COA mogelijk is. Het college is hier een groot voorstander van. Het college hecht er aan dat met name de begeleiding van de asielzoekers op een adequate wijze wordt geregeld. Met alle partijen, waaronder de corporaties, zal de komende maanden hierover gesproken gaan worden. Uiterlijk in juni 2002 zal over een overdracht definitief besloten moeten worden.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/12417)
Stichting Intercultureel Kinderdagverblijf Roskamweide heeft voor één van haar kinderdagverblijven (De Toverfluit) een aanpassing aan van de vergunning kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Het gaat om een uitbreiding met twee kindplaatsen kinderdagopvang en tien kindplaatsen buitenschoolse opvang. De brandweer en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) gaan akkoord met de uitbreiding in het bestaande pand. Het college heeft besloten, na overleg met kinderdagverblijf De Toverfluit, een aangepaste vergunning af te geven voor de periode van 19 november 2001 tot 15 december 2004.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding (2001/10964)
De fractie van Groen Links heeft het college vragen gesteld over het misbruiken van openbare aanplakgelegenheden. In het antwoord deelt het college mee geen toestemming te geven voor het gebruik hiervan voor commerciële doeleinden. Ook heeft het college besloten dat de gemeente met ingang van 1 januari 2002 het juiste ge-bruik van de aanplakgelegenheden gaat controleren. Dit wordt dan meegenomen bij de tweewekelijkse controles op graffiti op gemeentelijke eigendommen.

Welzijnszaken/Sociale Dienst (2001/12562)
Het computersysteem van de sociale dienst dient vóór 1 januari 2003 vervangen te zijn. Het college stelt voor om op basis van de Europese aanbestedingsprocedure de programmatuur van Centric te kiezen, met een aanvullend module van Baas en Roost. Ook stelt het college voor het benodigd krediet beschikbaar te stellen. De raadscommissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 28 november, de raadscommissie voor Financiën, Regionale Zaken en Automatisering doet dit op 6 december. De gemeenteraad besluit er definitief over op 18 december.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Stadsbeheer/Planvorming (2001/12302)
In juni besloot de gemeenteraad dat op het Parkhout 30 km ingevoerd diende te worden in relatie tot het wijkverkeersplan voor Hoog Zandveld. Gebleken is dat de kwaliteit van het Parkhout erg slecht is. De situatie is op dit moment nog niet helemaal in kaart gebracht. Daarom wordt voorgesteld tijdelijke 30 km/uur maatregelen te treffen in plaats van structurele. Voor meer informatie, zie het aparte persbericht hierover.

Stadsbeheer/Planvorming (2001/111533)
De aansluiting van Nieuwegein op de A2 wordt vernieuwd. De fractie van de PvdA heeft het college vragen gesteld over het voornemen van Rijkswaterstaat om bij die nieuwe aansluiting toeritdosering te realiseren. Dat betekent dat gemotoriseerd verkeer gedoseerd toegang krijgt tot de A2 gedurende bepaalde (drukke) perioden op de dag. In het antwoord deelt het college mee dat het overleg met Rijkswaterstaat is gestart en dat de toeritdosering die plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat - geen nadelige gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van de Binnenstad en de overige wijken. Het college verwacht dat de toeritdosering ook geen gevolgen heeft voor de infrastructuur in Nieuwegein.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2001/12410) Het college heeft de op een aantal punten geactualiseerde Marktverordening Nieuwegein vastgesteld. De belangrijkste wijziging van de marktverordening is, dat de regels met betrekking tot de overschrijving van de marktstandplaatsvergunning zijn verruimd. Voorheen kon een vergunning alleen overgeschreven worden op een echtgenoot nadat de vergunninghouder was overleden. Nu kan vergunning overgeschreven worden - na overlijden of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de vergunninghouder - op zowel echtgenoot, geregistreerde partner als levenspart-ner van de vergunninghouder, of aan een kind of medewerker. De raadscommissie voor Financiën, Regionale Zaken en Automatisering bespreekt het voorstel op 6 december. De gemeenteraad besluit er definitief over op 18 december. Daarna krijgen marktkooplieden de nieuwe Marktverordening 2002 toegestuurd.

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2001/12412) Het college heeft toestemming verleend om de dinsdagmarkt op het Muntplein in Batau op 25 december te verplaatsen naar maandag 24 december en wel van 10.00 uur tot 14.00 uur. Dit in verband met 1e Kerstdag.

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2001/12416) Het college heeft besloten twee marktkooplieden op de weekmarkten in Nieuwegein die nog géén vaste vergunning hebben voor een marktstandplaats, een marktstand-plaatsvergunning te verlenen.

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische zaken (2002/12559) In het kader van kostendekkend maken van de organisatie van weekmarkten, stelt het college voor de markttarieven die marktkooplieden aan de gemeente moeten betalen, met ingang van 1 januari 2002 drie jaar lang jaarlijks extra te verhogen met 3,5%. Deze verhoging komt bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie die de gemeente vanaf 2002 weer gaat doorberekenen in de markttarieven (de gemeente dat sinds 1996 niet meer gedaan). De weekmarkten zullen dan in 2004 weer kostendekkend zijn. Deze wijze van kostendekkend maken van de tarieven is na overleg met de marktcommissie (een afvaardiging van marktkooplieden) totstandgekomen.
De raadscommissie voor Financiën, Regionale Zaken en Automatisering bespreekt het voorstel op 6 december. De gemeenteraad besluit er definitief over op 18 december. De marktkooplieden ontvangen een brief over het collegevoorstel.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/Sport en Recreatie (2001/12418)
De accommodatie van de Stichting Pétanque Nieuwegein Nederland & Pétanque Vereniging Nieuwegein is momenteel gehuisvest in de voormalige schipperschool in de wijk Vreeswijk. Het tijdelijk gebruik van dit gebouw loopt rond 1 april 2002 af. Vooruitlopend op een eventuele toekomstige vestiging in het gebied Galecopperzoom, heeft de stichting plannen om voor een periode van drie jaar huisvesting te realiseren in Blokhoeve. De stichting wil graag een loods bouwen waarin 16 banen kunnen wor-den aangelegd, evenals een kantine, keuken, berging en instructielokaal. Ook wil de stichting 16 buitenbanen aanleggen. De stichting vraagt een borgstelling voor een geldlening van 149.852,28 ( 68.000,--) die de stichting wil aangaan om het project te financieren. De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) is bereid een borgstelling te verlenen van 50% ofwel 74.926,14 ( 34.000,--), en gaat er van uit dat de gemeente Nieuwegein ook garant staat voor 50%. Het college heeft nu besloten ook garant te staan voor een bedrag tot 74.926,14 ( 34.000,--).
Het college is van plan de aangevraagde bouwvergunning te verlenen. Momenteel loopt de procedure voor een tijdelijke ontheffing op het bestaande bestemmingsplan.

Welzijnszaken/Onderwijs (2001/12420)
In het Programma en Overzicht huisvestingsvoorzieningen onderwijs 2002 zijn alle aanvragen voor voorzieningen voor het jaar 2002 opgenomen, die zijn ingediend door de besturen van het primair en voortgezet onderwijs Nieuwegein. Het college heeft - na overleg met een vertegenwoordiging van de scholen - nu aangegeven welke aanvragen het wil honoreren. Deze te honoreren aanvragen staan in het Programma 2002. De overige aanvragen staan in het Overzicht. Het college stelt voor om 1.699.511,-- ( 771.205,--) beschikbaar te stellen voor de realisering van het Programma 2002. De raadscommissie voor Personeel en organisatie, Sport en Recreatie en Onderwijs bespreekt het voorstel op 4 december De raadscommissie voor Financiën, Regionale Zaken en Automatisering bespreekt het op 6 december. De gemeenteraad besluit er definitief over op 18 december.

Welzijnszaken/Sport en Recreatie (2001/12558)
In het kader van Ontwikkelingsvisie Blokhoeve dienen de sportvoorzieningen te worden verplaatst naar Galecopperzoom. Met Atverni en de Rugby Club is reeds in 2000 overeenstemming bereikt. Ook met de derde vereniging, JSV Nieuwegein, zijn onderhandelingen gevoerd. Het college heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat. De partijen kunnen nu overgaan tot het ondertekenen van een convenant over de verplaatsing.

Welzijnszaken Onderwijs (2001/12564)
Ongeveer acht jaar geleden liet het Cals College het Rijk weten behoefte te hebben aan een nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw. Het Rijk was van mening dat het ging om een tijdelijke behoefte aan extra huisvesting en gaf het Cals College geld voor de huur van tijdelijke huisvesting. Het Cals College bleef echter van mening dat de nieuwe vleugel structureel nodig was, en heeft daarom via een aparte stichting de vleugel laten bouwen. Vervolgens huurde het Cals College de nieuwe vleugel van die stichting.
Het Rijk heeft in 1997 de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van onderwijsinstellingen overgedragen aan de gemeenten. Het Cals College is nu economisch eigendom van de gemeente Nieuwegein. Ook andere schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente. Vervolgens bleek dat de behoefte van het Cals College aan extra huisvesting inderdaad een structureel karakter heeft. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de vleugel en de bijbehorende grond te kopen. Dat blijkt op lange termijn namelijk goedkoper dan huren van de stichting. Verder heeft het college besloten het Cals College alsnog een bedrag te geven voor de structurele inrichting van de nieuwe vleugel.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (2001/11885) TCN Property Projects heeft een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van een opleidingscentrum in Blokhoeve. Het bouwplan past in het voorontwerp bestemmingsplan Blokhoeve. Het college had reeds aangegeven van plan te zijn de bouwvergunning te verlenen. Inmiddels heeft de bouwvergunning ter inzage gelegen in het kader van de procedure voor een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan. Hierop is één reactie binnengekomen. Deze reactie geeft geen aanleiding de bouwvergunning te weigeren. Het college heeft dus besloten deze vergunning te verlenen.

Stadsontwikkeling/Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (2001/11883) Nieuwegeinse Project Ontwikkeling BV heeft een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van een kantoorgebouw naast het perceel gelegen naast Blokhoeve 13.
Het bouwplan past in het voorontwerp bestemmingsplan Blokhoeve. Het college had reeds aangegeven van plan te zijn de bouwvergunning te verlenen. Inmiddels heeft de bouwvergunning ter inzage gelegen in het kader van de procedure voor een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan. Hierop is één reactie binnengekomen. Deze reactie geeft geen aanleiding de bouwvergunning te weigeren. Het college heeft dus besloten deze vergunning te verlenen.

Stadsontwikkeling/Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (2001/7839) De gemeente heeft Borghese BV in mei 2001 een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een bedrijfspand in de Liesbosch. Aan deze bouwvergunning is de voorwaarde verbonden dat voor iedere individuele gebruiker van het te bouwen pand een aparte vrijstelling moet zijn verleend voor zogeheten ´perifere detailhandel´. Dat is detailhandel die niet geschikt is voor een winkelcentrum, zoals b.v. bouwmarkten en autodealers. Het college heeft besloten Borghese BV voor twee units in het betreffende pand vrijstelling te verlenen voor ´perifere detailhandel´ in de branche ´wonen´. Dat betekent dat zich in die units detailhandel in de woonbranche mag vestigen.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht(2001/12563) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Vastgestelde agendas

Het college neemt kennis van:
de agenda van de raadscommissie FRA op 6 december

de agenda van de raadscommissie PSO op 4 december


---

Invoerdatum 22-11-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein