Kamer van Koophandel Utrecht

Grote golf aan bedrijfsoverdrachten verwacht

De komende vijf jaar zijn maar liefst 90.000 ondernemers van plan de leiding van hun bedrijf over de dragen aan anderen. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek, dat is gehouden in opdracht van de Kamers van Koophandel.

De golf van bedrijfsoverdrachten vindt zijn oorsprong in de naoorlogse geboortegolf. Uit het onderzoek blijkt dat de ondernemer bij 60 procent van de verwachte bedrijfsoverdrachten ouder is dan 50 jaar. Op korte termijn, dat wil zeggen binnen twee jaar, verwachten ongeveer 39.000 ondernemers hun zaak van de hand te doen.

Ondoorzichtig

Bedrijfsoverdracht is een langdurige en ingewikkelde zaak. Banken en accountants achten een voorbereidingstijd van vijf jaar wenselijk. Toch is slechts 50 procent van de ondernemers die hun bedrijf de komende twee jaar van de hand willen doen bezig met de voorbereiding. Het onderzoek geeft aan dat 35 procent van de ondervraagden geen idee heeft waar ze moeten beginnen. Er is ook geen partij die een uitgebreid overzicht heeft van vraag en aanbod. De Kamers van Koophandel zijn in dat gat in markt gesprongen en hebben de initiatieven van een aantal gerenommeerde marktpartijen op dit gebied, zoals Rabobank, NOvAA, MKB-adviseurs en Diligence gebundeld tot een onafhankelijke marktplaats op internet: de ONDERNEMINGSBEURS.

Bezoekers van de site kunnen gratis vraag- en aanbodprofielen van bedrijven bekijken. Die informatie is in eerste instantie anoniem, omdat maar weinig ondernemingen het bordje 'te koop' op hun deur willen hangen. Als de bezoeker een bedrijf interessant vindt, kan een intermediair worden ingeschakeld om het verdere (ver)koopproces te begeleiden. Als onafhankelijke niet-commerciële partij beheert de Kamer van Koophandel de internetsite (www.ondernemingsbeurs.nl).