Vlaamse Volksunie

Vlaamse partijen kunnen niet toegeven op taalregeling octrooienbureau (22/11/01)

Gisteren interpelleerde Vlaams parlementslid Jan Loones van de N-VA de Vlaamse regering omtrent de taalregeling bij het Europees Octrooienbureau in München. Samen met andere EU-lidstaten wenst ook de Belgische regering dat octrooien nog louter in het Frans, Duits of Engels kunnen aangevraagd en behandeld worden. De Vlaamse regering heeft zich in het overleg met federale evenknie dan wel verzet tegen zulke regeling, uit het antwoord in de Kamer vandaag van minister Picqué blijkt dit geenszins indruk gemaakt te hebben. Blijkbaar spreken de Vlaamse meerderheidspartijen met gespleten tong in de Vlaamse en de federale regering.

Maandag reeds vergadert de Europese ministerraad over de kwestie en dient Waals minister Eric Thomas het Belgisch standpunt te verdedigen. Minister Van Grembergen kondigde aan dat er een conflict zou rijzen indien de federale overheid geen rekening houdt met het Vlaams standpunt.
De N-VA neemt de minister op zijn woord en zal met alle mogelijke middelen deze regeling bestrijden, ook door de indiening van een motie die de Vlaamse regering oproept tot het indienen van een belangenconflict. Blijkens de uitspraken van minister Van Grembergen, namens de gehele Vlaamse regering, zullen de meerderheidsfracties in het Vlaams parlement hieraan volmondig meewerken.

Indien België zich een federaal land wil noemen dan dient de federale regering, en bovenal de Vlaamse meerderheidspartijen, ook de verdediging van het Nederlands in Europa op zich te nemen. De Vlamingen hebben niet het Franstalig juk afgeworpen, om het in te ruilen tegen een ander vreemd taalregime op Europees niveau.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, Jan Loones, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be