European Union

Madagaskar : presidentsverkiezingen Press Release: Brussels (22-11-2001) - Press: 434 - Nr: 14324/01
---
Brussel,
22 november 2001

14324/01 (Presse 434)

P 182/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de presidentsverkiezingen in Madagaskar

De Europese Unie is een belangrijke partner in het proces van economische, sociale en institutionele ontwikkeling van Madagaskar. Daarom volgt zij de voorbereiding en de organisatie van de presidentsverkiezingen op 16 december 2001 met aandacht en belangstelling.

Verwijzend naar het gemeenschappelijk standpunt van 25 mei 1998 inzake mensenrechten, democratische beginselen, rechtsstaat en behoorlijk bestuur in Afrika, en naar het belang dat aan die principes wordt gehecht in de partnerschapsovereenkomst die de ACS en de EU op 23 juni 2000 in Cotonou hebben ondertekend, betuigt de EU haar ingenomenheid met de toezegging van de autoriteiten van Madagaskar om ervoor te zorgen dat de verkiezingen volgens de democratische spelregels verlopen.

De Europese Unie spreekt de wens uit dat alle met de verkiezingen verband houdende handelingen, of het nu gaat om de samenstelling van de kieslijsten, de inrichting van de stembureaus, de stembusgang zelf of de telling van de stemmen, op een rustige, eerlijke en volledig doorzichtige manier mogen verlopen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---

---