FNV

Start zeevarenden-lobby
Europa - europa@dds.nl

Het gaat niet goed met de werkgelegenheid in de Europese Scheepvaartsector. Het Europees Parlement discussieert sinds kort over het voorstel van de Europese Commissie met betrekking tot opleiding en rekrutering van zeevarenden. De FWZ heeft samen met FNV Brussel enkele concrete amendementen voorbereid.
Het gaat om een aantal redenen niet goed met de werkgelegenheid in de Europese scheepvaartsector. De communautaire en internationale wetgeving wordt gebrekkig toegepast, de salariëring van officieren is slecht, de leef- en arbeidsomstandigheden aan boord van schepen behoeft verbetering, het opleidingsaanbod is te beperkt en last but not least het probleem van de concurrentie van goedkope arbeidskrachten uit derde landen. Op basis van een mededeling van de Europese Commissie (EC) discussieert het Europees Parlement (EP) sinds kort over de opleiding en rekrutering van zeevarenden. Onze FNV bond voor zeevarenden, de FWZ, is niet ontevreden over het commissievoorstel en de eerste reactie van de commissie Sociale zaken en werkgelegenheid. Maar het kan altijd beter. Dus heeft de FWZ, samen met FNV Brussel, enkele concrete amendementen voorbereid. Daarin pleiten we onder meer voor:
- een betere doorstroom en carrièreperspectief, onder meer door opleiding van scheepsgezellen tot een officiersrang,
- het van toepassing verklaren van de Commissievoorstellen voor alle soorten EU schepen (vrachtvervoer, personenvervoer en veerdiensten)
- een voortvarende voortzetting van de discussie over de concurrentiedruk door het gebruik maken van zeevarenden uit derde landen,
- Het onverkort van toepassing verklaren van de EOR richtlijn op de zeevarenden. Ieke van den Burg (PvdA) zal het FWZ standpunt meenemen in de commissie Sociale zaken en werkgelegenheid van het EP. De mededeling van de EC kun je http://europa.eu.int/eur-lex/nl/com/cnc/2001/com2001_0188nl01.pdf (hier) lezen. (22/11/2001)

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa