Gemeente Gent

E u r o n a u t i l u s (16/11/2001)

Euronautilus

Wat is de link tussen fantasy-auteur Jules Verne en het Europa van de toekomst ? De Euronautilus! Zeg maar de 21ste-eeuwse versie van de Nautilus, waarmee Kapitein Nemo een nieuwe wereld verkende in 20.000 mijlen onder zee. De Euronautilus wordt te water gelaten door de Vlaamse overheid en biedt een blik op wat Vlaanderen en Europa met elkaar verbindt. Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie wil Vlaanderen laten zien dat Europa niet ver af ligt, maar begint aan onze voordeur. Of aan het dichtstbijzijnde riviertje, om nog even in de wereld van Verne wil blijven. Vlaanderen bestaat niet zonder Europa, net zoals Europa niet zonder Vlaanderen bestaat.

Europa boven water

Tussen donderdag 22 november en woensdag 12 december legt de Euronautilus aan in achtereenvolgens Brussel, Gent, Leuven, Brugge, Antwerpen en Hasselt. De boot biedt onderdak aan de expo Vlaanderen brengt Europa boven water. Onder water, boven water, daar heb je opnieuw Jules Verne! Ankerpunten van de expo zijn het belang van grensoverschrijdende research en onderwijs, de menselijke verrijking via stages in het buitenland, de waarde van culturele diversiteit, een betere aanpak van de milieuproblematiek, sport en alternatief toerisme. Reizen, leren, werken: de grens tussen die verschillende begrippen vervaagt steeds meer.

Even uitblazen? Naar de chill out room. Daar kan je naar videoclips en interviews kijken van leeftijdsgenoten die je alvast uitleggen wat Europa voor hen allemaal wel en niet betekent, en hoe Vlaanderen ervoor kan zorgen dat Europa geen ver-van-je-bed show wordt.

Journalist voor een uur

In het drijvend perscentrum op de Euronautilus kan je zelf werken aan een journalistiek verhaal. Een raad der wijzen van Knack selecteert uit de deelnemers aan Journalist voor een uur een winnaar, die vervolgens op reis mag vertrekken, gewapend met een echte journalistieke opdracht. Deze reportage wordt bovendien gepubliceerd op de website van Knack.

Wedstrijd

De bezoekers aan de expo kunnen ook deelnemen aan een wedstrijd, die bestaat uit meerkeuzevragen in verband met de themas die op de boot aan bod komen. Er worden 10 winnaars gekozen uit de deelnemers aan de bootwedstrijd en de simultane internetwedstrijd. De gelukkigen winnen een treinticket doorheen Europa dankzij Interrail.

Bootfuif

Op de Euronautilus wordt niet alleen gewerkt en nagedacht, maar ook gefeest. Het benedendek van de boot wordt gedurende zes nachten omgetoverd tot coole partylocatie. Even terug onder water? Sorry voor de woordspeling, we kunnen het echt niet laten. De djs van dienst zijn niet van de minsten: St Dic, Geoffroy, Trish, Dirk Eskimo, RÈgis, Mo & Benoelie, Stephanie, Raoul, Koenie, Plastyc Buddha en Buscemi.

Djs

Buscemi, alias Dirk Swartenbroeckx, mocht afgelopen zomer zowel Rock Werchter als Pukkelpop afsluiten. Acteur Steve Buscemi, naar wie Swartenbroeckx zijn groep noemde, mag trots zijn. Best grappig: de koning van de latin house blijkt afkomstig uit... Lommel.

De heren van Plastyc Buddha haalden met hun onlangs verschenen debuut-cd Throwing Stones In Placid Pools niets dan lovende kritieken, in eigen land maar verrassend genoeg ook in Groot-Brittannië. Daar zijn ze op dit moment zelfs bekender dan bij ons.

Koenie, eigenaar van de gereputeerde platenzaak annex platenuitgeverij Wallys Groove World, is een legende in de Antwerpse housescene. Hij biedt zijn diensten tegenwoordig ook aan in de Brusselse Fuse. Daar krijgt hij het gezelschap van St Dic en RÈgis, ook aanwezig op de Euronautilus.

Dirk Eskimo is bekend als organisator van de Eskimo- en Belmondo-parties, zo ongeveer de fijnste feesten van de laatste jaren. Hij is ook eigenaar van de hippe Gentse bar 69.

Mo & Benoelie hebben zich ontpopt tot de meest eclectische djs van België, wat ze onlangs illustreerden met hun schitterende mix-cd Straight From Vinyl.

Geoffroy en Raoul, resident djs in de Food in Brussel, staan aan de top van de Belgische housescene. Raoul schakelt trouwens nog een versnelling hoger in zijn carriére, dankzij zijn nieuwe album Hi Mom, Lets Dance (onder het pseudoniem Swirl People).

En de ladies ? Stephanie, tot voor kort resident in de Fill Collins en nu vaste draaitafeldame in de Antwerpse Club Geluk, brengt sexy house.

Trish geldt al een jaar of vijf als de leading lady van de Belgische dj-wereld. Ze maakte eerst naam als resident in de Fuse, veroverde nadien een aantal buurlanden (Frankrijk, Nederland, Engeland) en stond al op bijna alle grote festivals in ons land (Werchter, Axion Beach, Dour, I Love Techno).

De minister mixt

Kortom, een affiche waar menig partyorganisator jaloers op mag zijn. Heel bijzonder: de djs zijn bereid gevonden om gedurende een half uurtje mixonderricht te geven aan een reeks Vlaamse ministers. Die mogen de avonden op gang trekken, maar moeten in ruil wel achter de draaitafels gaan staan. Benieuwd wat dat zal geven ! We zouden zeggen : doen.

Reservaties en info :

EXPO

Wanneer ? Zie kalender.

Uren ? Van 10 tot 17 uur. Zie kalender voor uitzonderingen.

Inkom ? Gratis.

Info over reservaties bij de Vlaamse infolijn: 0800-3 02 01 (elke werkdag tussen 9 en 19 uur).

Zowel groepen als individuele bezoekers zijn welkom.

BOOTFUIF

Wanneer ? Zie kalender.

Uren ? Van 22 tot 4 uur.

Inkom ?

VVK : 350 frank (8,68 euro) via Free Record Shop

Kassa : 400 frank (9,92 euro)

Een inkomticket geeft recht op een gratis consumptie.

De boot is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kalender :

EXPO
22, 23 en 24 november : Brussel (1)
26, 27 en 28 november : Gent (2)
29, 30 november, 1 december : Leuven (3)
2 en 3 december : Brugge (4)
5, 6 en 7 december : Antwerpen (5)
10, 11 en 12 december : Hasselt (1) op 22 november tot 21u (nocturne) (2) op 27 november tot 21u (nocturne)
(3) op 29 november vanaf 13u30
(4) op 2 december vanaf 13u30
(5) op 5 december vanaf 13u30

BOOTFUIF

Donderdag 22 november in Brussel
23 - 1 uur: St Dic

1 - 2.30 uur: Geoffroy

2.30 - 4 uur: Trish

Woensdag 28 november in Gent
23 - 1uur: Dirk Eskimo

1 - 2.30 uur: RÈgis

2.30 - 4 uur: Mo & Benoelie

Donderdag 29 november in Leuven
23 - 1 uur: RÈgis

1 - 2.30 uur: Plastic Buddha

2.30 - 4 uur: Raoul

Zaterdag 1 december in Brugge
23 - 1uur: Raoul

1 - 2.30 uur: RÈgis

2.30 - 4 uur: Trish

Vrijdag 7 december in Antwerpen
23 - 1 uur: Koenie

1 - 2.30 uur: Stephanie

2.30 - 4 uur: Buscemi DJ Set

Woensdag 12 december in Hasselt
23 - 1 uur: Plastyc Buddha

1 - 2.30 uur: St Dic

2.30 - 4 uur: Buscemi DJ Set

Informatie

Dienst Feestelijkheden, Claude Beernaert, Gasmeterlaan 107, 9000 Gent, tel. (09)269 46 03, fax (09)269 46 59, e-mail feestelijkheden@gent.be

Bevoegd

de heer Daniël Termont, schepen van de Haven, Economie en Feestelijkheden.