Rijksuniversiteit Groningen

Planning kan flexibiliteit productiebedrijven beïnvloeden

Bedrijfskundige Wout van Wezel onderzocht hoe de voedings- en genotmiddelenindustrie omgaat met de permanente afweging tussen efficiëntie en flexibiliteit. Hij concludeert dat de flexibiliteit van productiebedrijven samenhangt met de flexibiliteit van de planning en dat de planning flexibeler wordt naarmate de planningsbeslissingen later kunnen worden genomen. "Dat klinkt als een open deur," geeft Van Wezel toe, "maar mijn onderzoek laat zien hoe dit inzicht gebruikt kan worden om bedrijven flexibeler te maken." Om de flexibiliteit van de planning te beschrijven stelde hij een raamwerk op. Daarin koppelde hij de gebeurtenissen die om een planningsbeslissing vragen aan het moment waarop de gebeurtenis optreedt en de mogelijkheden die de planner heeft om adequaat te reageren. Van Wezel: "Het is de gewoonte om een plan stapsgewijs op te stellen, van grof naar fijn. Doorgaans worden beslissingen die aan het begin van het planningsproces zijn genomen niet meer herzien, zelfs niet als daartoe aanleiding is. Dit vermindert natuurlijk de flexibiliteit. Als je deze beslissingen wel kunt herzien, dan kan het bedrijf beter reageren op onverwachte vragen van klanten. Computerondersteuning kan hierbij helpen. Dit blijkt uit een prototype voor planningsondersteuning dat ik ontwikkelde."/ ML

Wout van Wezel (Nijmegen, 1970) studeerde bedrijfskunde in Groningen en verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Bedrijfskunde, cluster Ontwerp van productiesystemen.

Datum en tijd

donderdag 22 november 2001, 16.00 uur

Promovendus

W.M.C. van Wezel, tel. (050)363 71 81, e-mail:
w.m.c.van.wezel@bdk.rug.nl (werk)

Proefschrift

Tasks, hierarchies, and flexibility

Promotores

prof.dr.ir. G.J.C. Gaalman en prof.dr.R.J. Jorna

Faculteit

bedrijfskunde

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen